Майкрософт дава повече детайли относно събираната информация чрез телеметрията

0
41
Майкрософт телеметрия


От Майкрософт продължават да дооправят новите настройки по поверителността, които ще направят своя дебют в Windows 10 Creators Update само след няколко дни.

С наближаващото излизане на Windows 10 Creators Update на 11-ти април, от Майкрософт предоставят повече детайли относно новите настройки по поверителноста, които идват с големия ъпгрейд.

В дълъг пост от днес от компанията обясняват типа диагностична информаця, която се събира посредством телеметрията, когато потребителите изберат опцията за „Основно“ (Basic) и опцията за „Пълно“ (Full) събиране на данни.

В тази статия на [url=https://technet.microsoft.com/itpro/win … and-fields“ target=“_blank]TechNet[/url] се споменава какво точно се събира при избрано „Основно“ събиране на информация.

„Опцията за основно събиране информация събира огранично количество от данни, които са важни, за да се разбере какво е устройството и неговата конфигурация, което включва: основна информация за устройството, информация, свързана с качеството, съвместимост на приложенията и Windows Store“, се казва в материала.

От Майкрософт по-рано тази година съобщиха, че на потребителите ще бъде предоставена повече информация относно събираните данни, както и по-голям контрол, когато инсталират Creators Update.

Майкрософт дава повече детайли относно събираната информация чрез телеметрията 3

Когато изберете настройките за поверителност на устройство с инсталиран Windows 10 Creators Update, съществуващите настройки ще бъдат приети за такива по подразбиране, а след това вече потребителят ще може да настройва различни аспекти като изключване на данни, свързани с реклама, гласови данни, информация за местонахождение и пр.

За новите инсталации на Windows 10 Creators Update, настройките за събиране на данни ще бъдат изключени, а диагностиките, ще са поставени на „Основно“ ниво, след което потребителите могат допълнително да внесат свои настройки, ако пожелаят.

Прочетете още:  Работата по Vulkan при самолетния симулатор X-Plane напредва

„Ние вярваме, че настройките по подразбиране ще ви осигурят възможно най-доброто преживяване и ще допринесат да по-добрата работа на Windows 10“, казват от компанита в друг блог пост, пак от днес.

Без особена изненада препоръчителните настройки на Майкрософт са да бъдат включени гласовите данни, данните за местоположението, подсказките, които в последно време се превърнаха в реклами, информация, свързана с реклами и пр., което означава нивото да е избрано на „Пълен“ режим.

Като част от промените в Creators Update потребителите ще могат ръчно да избират „Основно“ или „Пълно“ събиране на данни, като от Майкрософт казват, че събирането на тези диагностични данни „ще помогнат за подобряването на продуктите и услугите“.

В тези диагностични данни се включва събиране на данни от браузъра, данни за това какво се пише, настройки и използване на приложенията и др.

Подобно събиране на данни притеснява много потребители особено като се има предвид, че част от тях се продават и на лица от трети страни, въпреки всички предварителни уверения, че това няма да се случи.

Сегашните действия по предоставянето на някакъв предполагаем контрол върху събирането на данни е в резултат от масовото недоволство, нарушаването на нормативите на Европейския съюз, както и обвиненията и препоръките отправени от Electronic Frontier Foundation (EFF) през миналата година.

5/5 (1 Review)