Майкрософт и KDE спорят за името MAUI

0
81
Judge Gavel

Майкрософт и KDE спорят за името MAUI. Майкрософт се опитва да вземе името на стар проект на KDE.

От Майкрософт обявиха на своята Build конференция, че техният проект Xamarin Forms бива ребрандиран под името MAUI (Multi-platform App UI). От компанията обясняват, че това не е просто промяна на името, а целият проект ще еволюира в опит да се предостави кросплатформен потребителски интерфейс, който ще използва единна база код и ще работи на различни операционни системи и устройства.

В същото време обаче съществува стар проект на KDE, който също се казва MAUI и който също служи за UI фреймуърк с отворен код и представлява ролинг дистрибуция от фамилията на KDE Neon/Ubuntu. При KDE абревиатурата MAUI означава Multi-Adaptable User Interfaces. Освен, че целта на двата проекта е еднаква, то от Майкрософт вземат и името на проекта на KDE MAUI, което може да е случайно, но не се изключва и вариант да е съвсем целенасочено.

От KDE веднага реагираха и изказаха своето възмущение от поведението на Майкрософт, като призовават компанията да промени името на своя проект, като заявяват, че техният проект е първи и не би трябвало да има подобно незачитане на правилата.

Създадохме нашия Maui Project през 2018-а година, като го обявихме официално на 10-и юни същата година, което по наши изчисления е две години преди Майкрософт да обявят промените по техния проект. Кодът на Maui Project първоначално беше в GitHub и първите промени по него датират още от 29-и април 2018. Към момента сорс кодовете на MauiKit и на Maui са качени на KDE Invent.“, се казва в част от изявлението.

Прочетете още:  Игрите за Linux в Steam надминаха 1700 заглавия

От KDE са създали бъг в страницата на dotNET в GitHub, където се описва какъв е проблемът и че имената на двата проекта съвпадат. От Майкрософт в лицето на David Ortinau заявяват в своя защита, че всъщност тяхното име е .Net MAUI, което е несериозен отговор за компания от подобен ранг. Ortinau все пак съобщава, че към момента проблемът се разглежда в юридическо отношение.

5/5 (1 Review)