Майкрософт издава Windows 10 за ARM

0
38
Сведения сочат


Майкрософт има намерение да издаде специално компилиран Windows 10 за ARM процесорите на Qualcomm през следващата година.

В блога си от Майкрософт съобщават, че ще предоставят на потребителите следващата модерна вълна от устройства и ще донесат Windows 10 при ARM процесорите на Qualcomm.

Това, което е интересно тук е, че те възнамеряват да имплементират емулиращ слой, който да позволи стартирането на x86/Win32 приложения, което ще бъде възможно благодарение на Windows 10 Cobalt технологията.

Голямата новина беше съобщена на партньорите на събитието WinHEC в Шенжен, Китай. На конференцията Майкрософт демонстрираха на участниците версия на Windows 10, която работи с Qualcomm Snapdragon 820.

Към момента компанията от Редмънд като вариант предлага Windows 10 Mobile, който обаче е само за телефони с ARM архитектура, а през 2012-та година се опитаха да предоставят Windows 10 при ARM с NVIDA Tegra, чието име беше Windows RT.

Именно Windows RT беше използван за първия таблет на Майкрософт – Microsoft Surface, също познат като Surface RT. Тази операционна система обаче има своите ограничения, които ѝ пречат да постигне значим успех.

Например под Windows RT могат да се стартират само универсални Windows приложения (UWP) и никакви x86/Win32. Също така тази операционна система предоставя само част от пълната функционалност на Windows 8. Тя не може да работи с Group Policy, да се присъединява към Active Directory домейн, да буутва от виртуален хард диск (VHD), не предлага BitLocker защита и пр.

Предстоящата версия на Windows 10 за Qualcomm ARM процесорите обаче не е Windows RT. От Майкрософт обещават, че това ще е пълен вариант на десктоп версията на Windows 10 и е направен специално да може да работи с ARM процесорите на Qualcomm.

Прочетете още:  ARON - футуристичната алтернатива на интернет

Тя ще може да стартира UWP приложения, но също така ще може да стартира и Win32 посредством емулация. Според Майкрософт също така в този вариант на операционната система ще се поддържа цялата съществуваща периферия, както и корпоративните функции, които се предлагат при Windows 10 за Intel компютри. Всички те ще се поддържат и при Windows 10 с Qualcomm устройства.

Засега от Майкрософт не споменават точна дата за излизането на Windows 10 за Qualcomm, като само се знае, че това ще е през 2017-та година. Най-вероятно това ще се случи с Redstone 3, през есента на 2017-та година.

0/5 (0 Reviews)