Майкрософт обмисля да закупи Valve и Electronic Arts

0
26

От Polygon изнесоха изненадващата новина, че от Майкрософт обмислят закупуването на гигантите Valve и Electronic Arts, като твърдят, че източникът им е много надежден и близък до компанията в Редмънд.

Според информацията Майкрософт правят сериозни ходове в сектора на видео игрите, който е един от най-бързо разрастващите се в развлекателната индустрия. Colin Campbell съобщава, че се говори за придобиването на големи имена като Electronic Arts, Valve Corporation, както и производителят на супер нашумялата игра Playerunknown’s Battlegrounds в Steam – PUBG Corp.

Закупуването на компаниии като EA, чиито приходи се равняват на около 5 млрд. долара годишно и Valve, чиято печалба се пази в тайна, но и тя е от порядъка на няколко милиарда долара годишно, би разтърсила сектора из основи. Според Forbes шефът на Valve Gabe Newell прибира половината от приходите на компанията, в размер на $4.1 млрд., което е повече от приходите дори на Стивън Спилбърг.

Придобиването на големи компании за игри от Майкрософт в момента е главен приоритет на компанията, като по този начин ще могат да се осигурят повече оригинални заглавия за Xbox, която засега не се счита за особено успешна и за тази платформа рядко има заглавия, които са само и изключително за нея, което е отдавнашна мечта на компанията.

Наскоро от Майкрософт закупиха и базираната на облачна инфраструктура игрова платформа PlayFab, която ще бъде интегрирана с Microsoft Azure, а анализаторите очакват подобни сделки и за в бъдеще.

Campbell споменава и факта, че наскоро директорът на Xbox Phil Spencer беше повишен в изпълнителен вице президент на игрите, който ход предполага, че намеренията на Майкрософт наистина са сериозни и възнамеряват да дадат на гейминга стабилни и здрави позиции в своята бизнес стратегия.

Прочетете още:  AMD Ryzen 5 процесорите излязоха и показват много добри резултати на тестовете

Майкрософт в момента имат резерви от около $130 млрд., което им дава възможност да закупят компании като Electronic Arts и Valve, които се оценяват някъде в порядъка на около $30 млрд. Те са доказали, че могат да правят подобни смели ходове за огромни суми, още през 2016-а година, когато закупиха LinkedIn за потресаващите $26.6 млрд.

Ако слуховете се окажат верни, това ще е най-голямото придобиване в историята на Майкрософт в гейминг индустрията. Дали ще бъде закупена само една от споменатите компании или и трите накуп, при всички положения една подобна сделка би променила сектора драстично.

Монополът в която и да било сфера не е добър за крайния потребител. Компания като Майкрософт не веднъж или два пъти е злоупотребявала с господстващото си положение и няма нито една причина да вярваме, че това няма да се случва и за в бъдеще и в гейминг сектора притискайки производителите на игри и предоставяйки все по-малко свобода на потребителите.

Ако компания като Valve бъде закупена от Майкрософт, геймингът под Linux най-вероятно ще умре за още доста дълъг период, защото Valve са пионерите в тази област и благодарение на тях Linux геймърите се радват вече на хиляди заглавия, много от които с AAA статус. Това, разбира се, няма как да бъде позволено от страна на Майкрософт и е почтни сигурно, че ще бъде прекратено като практика.

Оставяме на времето да покаже дали сделките наистина ще се случат, надявайки се все пак информацията да си остане просто слух.

0/5 (0 Reviews)