Майкрософт обявиха Direct3D 12 за Linux и WSL2

0
164
Майкрософт обича Linux

Майкрософт обявиха Direct3D 12 за Linux и WSL2, за да се осигури графично ускорение.

Като част от усилията за предоставяне на хардуерно ускорение при WSL2, от Майкрософт обявиха на своята Build конференция, че смятат да предоставят Direct3D 12 за Linux. Част от работата е предоставяне на „DXGKRNL“ драйвър за Linux ядрото, за да могат видео картите, използващи DirectX, да бъдат видими в Linux потребителското пространство при WSL.

Този DXGKRNL драйвър за Linux ядрото ще се свързва с Windows хоста чрез bus връзка на виртуална машина, като от Майкрософт съобщават, че ще се поддържат и системи с повече от една видео карта и че това е пълния D3D12 API, без ограничения и заместители и ще могат да се стартират графични Linux приложения.

Майкрософт обявиха Direct3D 12 за Linux и WSL2 1

Като продължение на работата за тези усилия от Майкрософт публикуваха и виртуален видео драйвър за Linux ядрото, където частта от ядрото е с отворен код, защото няма друг начин, поради причината, че от компанията ще направят опит той да стане постоянна част от Linux ядрото като кодът бъде слят. Останалата част обаче е със затворен код.

Малко по-късно днес се разбра, че се приготвя и Wayland композитор за Windows 10 и WSL, като до момента не беше ясно дали Майкрософт няма да решат да напишат свой композитор от нулата. Изглежда обаче случаят не е такъв и ще се използва Wayland, както разбираме от тази дискусия.

Steve Pronovost съобщава в дискусията интересния факт, че е обсъждана възможност за предоставяне на DirectX за Linux без никакви други Windows обвързаности, но засега не би могъл да коментира, въпреки че има хипотетична възможност. На всички потребители е повече от ясно, че най-вероятно тази възможност ще си остане такава, а именно хипотетична.

И докато цялата инициатива за предоставяне на Direct3D 12 за Linux и WSL2 може би звучи много добре за някои Linux потребители, то нещата далеч не са това, което изглеждат. На първо място целият прокт е със затворен код. Основните DirectX и D3D12 библиотеки ще се предлагат като част от Windows, а множество разработчици изявяват мнение, че нямат да имат никаква полза за Linux.

Прочетете още:  Windows 10 се деактивира сам. Майкрософт заявяват, че ще трябва да почакате за активация

Идеята зад цялата инициатива на Майкрософт за Direct3D 12 за Linux и WSL2 е да задържат разработчиците при Windows. Все повече разработчици избират Linux за своя платформа и оттеглянето им е минус за компанията. В опит да ги задържат те ще се опитат да им предоставят всичко необходимо, за да направят Linux ненужен, като това ще се постигне давайки всички нужни инструменти за разработване при WSL.

Майкрософт обявиха Direct3D 12 за Linux и WSL2
Майкрософт демонстрира стартирано графично Linux приложение при Windows 10 посредством WSL.

Дългогодишният Linux разработчик David Airlie изразява мнение, че подобен ход от страна на Майкрософт няма никаква полза за Linux и в резултат на това той е против сливането му с основния код на Linux ядрото, защото този проект няма да прави нищо друго, освен да помага за изобразяването на графични Linux приложения при WSL, което не носи никакви ползи Linux, а само и единствено на Windows.

Airlie изразява и съмнения относно легалността на подобна инициатива и дори казва, че би бил опозорен, ако трябва в бъдеще да работи по създаването на нови графични интерфейси, свързани с този проект. Той се обявява и твърдо против обсъждането за имплементирането на драйвъра за ядрото DXGKRNL, защото той носи със себе си затворен код от Майкрософт.

Разработчикът от Intel Daniel Vetter пък вижда много проблеми, включително и затворения код на потребителското пространство. Той подигравателно заявява, че DirectX драйвърът за Linux ядрото преоткрива топлата вода, променяйки начина, по който се изброяват интерфейсите при DRM драйвърите, а също така променя и много други функции, които вече са утвърдени и се използват от много време от същите тези DRM драйвъри. Vetter има и съмнения относно това как различни Linux функции като например DMA-BUF ще се съчетаят с имплементацията на Майкросфт.

Остава да видим дали поредният опит на Майкрософт да завземе територия от отворения код и Linux ще успее, а през това време можете да следите събитията отблизо в тази дискусия.

5/5 (1 Review)