Майкрософт отново с проблеми относно събирането на потребителска информация

2
107
Майкрософт телеметрия

От Майкрософт отново са под обсада за своето безогледно събиране на всякаква потребителска информация.

Телеметрията е един от проблемите в Windows 10, поради които множество потребители не искат да използват тази версия на операционната система на Майкрософт.

И докато при излизането си през 2015-а година това явление се разискваше с пълна пара, в последно време нещата като че ли малко се успокоиха след направените някои промени, благодарение на властите в различни държави, които притиснаха компанията от Редмънд.

През 2017-а година Майкрософт бяха подложени на щателна проверка от страна и на Холандската агенция за защита на данните – Dutch Data Protection Authority. Тогава DDPA внимателно разследваха изданията Windows 10 Home и Windows 10 Pro и излязоха със становище, че и двете издания на операционната система на Майкрософт нарушават законите на Холандия и грубо нарушават потребителската поверителност.

В резултат на това от Майкрософт се видяха принудени да внесат промени в начините, по които събират информация и тези промени влязоха в сила през април месец на 2018-а година. Сега обаче, при извършвана повторна контролна проверка от DDPA признават, че направените промени са в правилната посока, но те съвсем не са достатъчни.

От агенцията вярват, че компанията продължава да нарушава някои от законите на страната и поверителността, защото продължава да „събира други данни отдалечено от потребителите“.

Като част от телеметрията от Майкрософт събират от потребителските машини както диагностични данни, така и такива, които не се отнасят до диагностика. Холандските власти искат да знаят защо се събират данни, които не са свързани с диагностиката и точно тук проблемите на Майкрософт започват отново.

Прочетете още:  Излезе LibreOffice 6.4 с множество поправки и подобрена бързина

Когато през 2017-а година бяха въведени GDPR правилата в Европейския съюз, за водещ регулатор по GDPR въпросите относно Майкрософт беше определена Ирландската комисия за защита на данните (Irish Data Protection Commission). В резултат на това от DDPA са поискали от ирландската служба да продължат проверките срещу Майкрософт и да видят дали продължават да нарушават законите.

Според Холандската агенция за защита на данните от Майкрософт могат да събират данните, ако потребителите са били уведомени по правилния начин. Те съветват потребителите да обърнат специално внимание на настройките за поверителността когато инсталират или използват софтуер на Майкрософт.

От Майкрософт казват в изявление пред TechCrunch, че работят в тясно сътрудничество с DDPA, за да изчистят проблемните области в събирането на данни и правят усилия „дори още повече да подобрят инструментите и предоставеният избор на настройки по телеметрията“.

5/5 (1 Review)
2 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
4 години

Наглостта на тия няма край…