Майкрософт отново злоупотребява – пробутва Edge променяйки настройките по подразбиране

0
37
Майкрософт пращат малуер съобщения към Windows потребителите погрешка

Изглежда, че от Майкрософт никога няма да си вземат поука от всички съдебни дела, които се водят и са били завеждани срещу тях за злоупотреба с монополно положение и нелоялни практики, както и от огромното недоволство на потребителите. Сега отново експериментират докъде може да стигне наглостта им, без да бъдат наказани и докъде ще стигне търпението на потребителите.

Ниският потребителски дял от едва 5% на интернет браузъра Edge изглежда изисква отчаяни действия от страна на компанията и явно тя е готова да ги предприеме. В последния билд за потребителите от Insider програмата Skip Ahead build (17623) вграденият мейл клиент Windows Mail отваря всички линкове с браузъра Edge, независимо, че е настроен друг браузър по подразбиране, било то Firefox, Opera, Chrome и пр.

И докато подобни нелоялни практики обикновено се извършват тихомълком, този път от Майкрософт обясняват в блог пост колко хубаво е това и че е в интерес на потребителя, с което искат да кажат, че те знаят по-добре от какво имат нужда потребителите, което не е никак ново. Майкрософт има традиции в третирането на собствените си потребители като безмозъчни ходещи касички и нищо повече.

В блог поста се обяснява, че Edge ви позволява да сте по-продуктивни, по-креативни и по-организирани, благодарение на интеграцията с SharePoint, Cortana и OneDrive. Те знаят, че независимо от вашия избор на браузър, за вас е по-добре да използвате Edge и ето, че оттук насетне нямате друг избор. И това е в доабвка на факта, че Cortana също използва само и единствено Edge, който пък използва Bing. Изглежда малко по малко всички услуги ще бъдат завзети от Edge, независимо от вашите настройки и вашите желания и предпочитания. И всичко това независимо от това, че компютърът е ваш и сте си платили за операционната система – решенията не ги вземате вие, а някой друг вместо вас, в случая Майкрософт.

Прочетете още:  Entroware пуснаха Zeus - мощен, компактен лаптоп, с Ubuntu

Подобна практика е в острър разрез с европейските регулации. Само преди пет години Майкрософт бяха принудени от властите в ЕС да предлагат на потребителите екран с избор на интернет браузър, давайки им по този начин алтернативни варианти вместо вградения Internet Expolrer. Изглежда обаче сега сагата започва отначало и от Майкрософт повтарят една и съща „грешка“ отново и отново, рискувайки всичко с отчаяните си ходове за налагането на един нежелан от потребителите продукт.

5/5 (1 Review)