Майкрософт отвори кода на exFAT и тя идва при Linux

0
148
Майкрософт обича Linux

Отвореният код спечели поредната битка – Майкрософт отвориха кода на файловата система exFAT и тя идва при Linux ядрото.

Може би повечето Linux потребители са запознати с проблемите при работа със затворената файлова система exFAT, която се използва при SD картите и флаш паметите. Това вече остава в историята, защото от Майкрософт отварят кода на тази файлова система, затвърждавайки новия си имидж на защитник и поддръжник на отворения код.

Този ход е предприет от компанията след като те вече са получили всички възможни печалби от exFAT патентите, които притежават. Сега те отварят кода посредством Open Invention Network (OIN), където патентите вече могат да се използват от общността на отворения код и в Linux ядрото.

В блог пост от Майкрософт казват:

Microsoft ♥ Linux – повтаряме това много и наистина го мислим! За нас е изключително приятно да съобщим, че днес Майкрософт предоставят exFAT технологията на Linux ядрото“.

exFAT файловата система е широко използвана при флаш памети и SD карти за различни устройства като фото апарати, камери, лаптопи, смартфони и пр. Обявена през 2006-а година от Майкрософт заедно с Windows CE 6.0, exFAT файловата система премахва ограничението от 4GB големина на файла, която имаше при остарялата FAT файлова система.

И докато exFAT е съвместима официално с Windows и macOS, то за Linux от Майкрософт не бяха предоставили поддръжка и това водеше до някои проблеми. Въпреки това файловата система беше използваема и под Linux с някои FUSE-базирани доработки, с които беше постигнато задоволително ниво на съвместимост. През 2013-а година от Samsung публикуваха и своя версия на exFAT драйвър с отворен код, който също помогна в много голяма степен.

Прочетете още:  Linux ядрото 4.6 Staging идва с над 1600 пача

Сега, след като от Майкрософт предоставиха кода на exFAT за Linux ядрото, вече няма да е въпрос на обратно инженерство, за да се осигури правилната работа с файловата система, а просто въпрос на време да се имплементира по правилен начин и да се усигури безпроблемно използване.

В същото време от Майкрософт правят все по-осезаем завой към Linux. За тях е ясно, че вече няма смисъл да водят битка за надмощие при операционните системи, защото бъдещето е в облака и супер компютрите, където те, за да имат някакъв шанс, трябва да имат най-доброто от Linux, където той доминира.

На тазгодишната BUILD конференция от Майкрософт обявиха пълна поддръжка на Linux ядрото при WSL 2 в Windows 10, отново подчертавайки колко много обича Linux, въпреки всички негативни коментари в миналото, оприличавайки отворения код и Linux в частност като рак, който трябва да се изкорени.

Миналата година компанията от Редмънд отвори кода на над 60 000 свои патента, което към момента е най-големия ѝ ход в тази посока.

5/5 (1 Review)