Майкрософт отвориха кода на WSL-DistroLauncher, за да могат повече Linux дистрибуции да работят под Windows 10

0
900

В опита си да накарат потребителите да не мигрират към Linux, от Майкрософт бяха принудени да създадат субсистемата WSL (Windows Subsystem for Linux), която позволява стартирането на Linux дистрибуции под Windows 10. В магазина на Майкрософт вече са налични известни дистрибуции като Ubuntu, openSUSE и SUSE Linux Enterprise Server, Fedora, Kali Linux.

Разбира се, тези дистрибуции не могат да бъдат използвани пълноценно и представянето е доста по-ниско от реално инсталирана система, но много потребители имат нужда само от базови функции, за които вече не им се налага да използват реална инсталация на Linux, което е и целта на Майкрософт – да държи всички здраво вързани към Windows на всяка цена.

Сега това начинание продължава да се развива и се случи нещо немислимо до скоро – Майкрософт отвориха кода на свой компонент, свързан с WSL, за да могат разработчиците да имат по-ясна представа как Linux дистрибуциите могат да се адаптират към субсистемата. Компонентът, на който кодът е отворен се казва WSL-DistroLauncher и е ключов за добрата интеграция към WSL.

Той е написан на езика C++ и представлява стартер, който предлага персонализация за различни Linux дистрибуции, позволява задаването на различни конфигурационни стойности, позволява достъп до шел за вписване и стартиране на различни команди от команден ред.

Кодът на WSL-DistroLauncher е публикуван под MIT лиценз в GitHub, където можете да го разгледате. Повече детайли можете да намерите в официалния блог пост на Майкрософт.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  От Microsoft обещават ъпдейтът Redstone да промени всичко
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments