Майкрософт печели сделка с армията на САЩ за $480 млн.

0
43
Майкрософт печели сделка с армията на САЩ за $480 млн.

От Министерството на отбраната на САЩ съобщиха, че Майкрософт са спечелили сделка за $480 млн. за доставянето на прототипи на оборудване за обогатена реалност (AR) на Армията на щатите. Сделката може да доведе до закупуването на 100 000 HoloLens комплекта от компанията.

От Майкрософт коментираха сделката като продължение на техните задълбочени взаимоотношения с Министерството на отбраната. За участието на подобни сделки и търгове компанията от Редмънд вече получи сериозни критики от своите служители, но в тяхна защита те извадиха аргумента, че тези, които пазят САЩ, трябва да получат достъп до най-добрите технологии.

Сега, с получаването на поредния договор от Майкрософт обясняват и каква ще е целта им – да повишат смъртоносното действие на войниците, да увеличат техните способности да засичат целта и да действат и вземат решеия преди вражеските сили.

Наскоро от Майкрософт трябваше да защитават позицията си по още един договор, в чиито наддавания взеха участие. Облачният проект на Пентагона JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), e проектиран да използва облачна инфраструктура и изкуствен интелект. Проектът ще донесе $10 млрд. на спечелилия търга, но Google се оттеглиха от наддаването за сделка по проекта, въпреки огромната печалба. Изтъкнатата от компанията причина е за опасения за това как ще бъде използван изкуственият интелект за военни цели.

Майкрософт обаче нямат подобни намерения и изглежда и никакви морални скрупули, щом става въпрос за печалба. Компанията участва в търга без никакви угризения. Brad Smith от Майкрософт признава, че има някои етични въпроси относно намесването във военната индустрия особено когато се използва изкуствен интелект, но въпреки това защитава участието на компанията в търга с думите:

Прочетете още:  От Порше възнамеряват да преминат към Windows 10 до края на годината

Вярваме във високото качество на защитата на Съединените щати и искаме хората, които ги защитават да имат достъп до най-добрите технологии на нацията, включително и тези на Майкрософт„.

Към момента Армията на САЩ използва HoloLens за тренировъчни цели, но с новата сделка ще бъдат доставени специално разработени комплекти, които ще могат да бъдат използвани в реални условия на бойното поле. И преди те са заявявали, че искат да използват AR приспособления не само за да следят жизнените показатели на своите бойци, но и за да използват допълнителни функции като термално и нощно виждане.

0/5 (0 Reviews)