Майкрософт премахват Linux ядрото от имиджа на Windows 10

0
105
Майкрософт обича Linux

От Майкрософт премахват Linux ядрото от имиджа на Windows 10. Можете да го получите посредством Windows Update.

Широко рекламираната „любов“ на Майкрософт към Linux расте с все по-големи темпове. Сега, за да е по-лесно използването на Linux ядрото вътре в Windows 10, то ще бъде премахнато от инсталационния образ, но ще бъде предоставено в Windows Update.

По този начин потребителите ще могат да получат автоматична инсталация и актуализации за WSL2. Идеята е инсталацията да протича по същия начин, както протича инсталацията на най-обикновен драйвър например. Новият начин на инсталация на Linux ядрото в Windows 10 ще дойде заедно с големия ъпдейт Windows 10 2004 (20H1).

Всъщност, както повечето ни читатели се досещат, не става въпрос за любов към Linux. В случая Майкрософт просто искат да направят така, че всички разработчици да използват Windows 10, предоставяйки им инструментите, които са им необходими, което да направи ненужно използването на Linux на реална машина поне за тях.

След като през 2016-а година компанията от Редмънд анонсира Windows Subsystem For Linux (WSL), малко след това се в Microsoft Store се появи и първата Linux дистрибуция Ubuntu, последвана от дистрибуции като openSUSE и SUSE Linux Enterprise, Kali Linux и др. След това Windows Subsystem For Linux се появи и при Windows Server, а миналата година беше обявен и WSL2.

Въпреки всички усилия обаче, към момента няма графичен интерфейс, потребителите могат да изпълняват само ограничен брой команди, има проблеми с I/O представянето, като част от тези проблеми от Майкрософт се опитват да решат при WSL2 със Linux ядро, което те са преработили по начин, който да посреща техните нужди.

Прочетете още:  Потребител на Facebook отива в затвора за споделяне на филм

Сега, продължавайки опитите за подобряване на използването на Linux ядрото при Windows 10, компанията ще предоставя ядрото в Windows Update, където то ще може да се инсталира по много лесен начин, напълно автоматично, а също така имаме и уверението, че последващите актуализации също ще са по-лесни.

Трябва да имате предвид обаче, че при по-стари версии от Windows 10 2004 (20H1) ще трябва да инсталирате ядрото ръчно. Също така дори и при първото издание на Windows 10 2004 (20H1) за потребителите от бързия и бавния кръг на Insider програмата няма да е налична автоматична инсталация, като тази опция ще бъде предоставена в последствие. Дотогава Linux ядрото в Windows 10 ще се инсталира както до момента чрез Command Prompt.

Повече за предоставянето на Linux ядрото при Windows 10 като ъпдейт можете да научите от този блог пост на Майкрософт.

5/5 (1 Review)