Майкрософт придобиха GitHub за $7.5 млрд. Разработчиците не са доволни, масово се местят в GitLab

2
59
Майкрософт придобиха GitHub за $7.5 млрд. Разработчиците не са доволни

След като от Майкрософт се съгласиха да придобият GitHub, малко след това беше сключена сделка, чиято стойност е зашеметяващите $7.5 млрд. долара. Много разработчици обаче видяха страхотна заплаха за платформата, която е изключително важна за разработването на софтуер с отворен код. В резултат на това само за един час над 13 000 проекта са били преместени в GitLab, съобщават от Motherboard.

Много хора виждат в придобиването на GitHub от Майкрософт катастрофа. Платформата е изключително важна за света на софтуера, съдържа в себе си над 85 милиона реда код от над 28 милиона разработчици. От своя страна от Майкрософт разбраха, че не могат да се борят с отворения код и милионите разработчици, които осигуряват безпроблемната и стабилната работа на продуктите си, в това число и Linux. Затова те предприеха действия, за да си осигурят множество разработчици на отворен софтуер на своя страна.

Компанията от Редмънд предприе сериозна промяна в курса на своето поведение и от известен непримирим враг на отворения код и Linux, се опита да се представи за пръв приятел на общността. В резултат на това от 2016-а година насам те станаха един от най-големите дарители на проектите с отворен код, като в същото време използват и модифицирана версия на Git, за да разработват кода си. Трябваха им 30 години, за да разберат, че моделът на отворения код е далеч по-добър и носи много повече ползи и това е заради огромния брой разработчици, които могат да помогнат в различните начинания, без да трябва да се ограничава само в наетите разработчици, на които колкото и да е голям броят, никога не може да достигне милионите, които са ангажирани с отворен код.

Прочетете още:  LibreOffice Calc получи многонишкова поддръжка

Освен това разработването на софтуер в Git дава преимуществото да се наблюдават по лесен начин различни версии на софтуера и в края на краищата тези ползи се отразяват позитивно и на крайния потребител. Не напразно редица големи компании като Amazon и Facebook използват GitHub за разработване на техен софтуер. Оттук може да се обясни и голямото желание на Майкрософт да закупят GitHub, при това на подобна фантастична цена.

Въпреки че GitHub беше оценен на $2.5 млрд., от Майкрософт дадоха сумата от $7.5 млрд. и това не е случайно. Сатя Надела и компания са разбрали колко е важна платформата и те ще се възползват от нея, като ще се опитат тя да им даде предимство пред останалите. Те ще получат и много информация и ноу хау от милионите проекти, които се намират в платформата.

Придобиването на платформата за отворен код от подобна корпорация като Майкрософт не се харесва почти на никого от света на отворения софтуер. В резултат на това хиляди разработчици започнаха да местят своите проекти в платформи като GitLab и BitBucket. Към момента към GitLab са се присъединили над 50 000 проекта. От Майкрософт ще трябва много внимателно да начертаят бъдещите си действия, защото темата е изключително чувствителна и може накрая да се окажат с празна платформа. Всяко едно необмислено действие може да засили тенденцията на миграция към други проекти, а те далеч не целят това.

0/5 (0 Reviews)
2 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
4 години

Нека им е! Дано всички да се преместят в гитлаб и микрошит да останат с пръст в уста!

Валсо
4 години

Нека им е! Дано всички да се преместят