Майкрософт придобиха GitHub за $7.5 млрд. Разработчиците не са доволни, масово се местят в GitLab

2
26
Майкрософт придобиха GitHub за $7.5 млрд. Разработчиците не са доволни

След като от Майкрософт се съгласиха да придобият GitHub, малко след това беше сключена сделка, чиято стойност е зашеметяващите $7.5 млрд. долара. Много разработчици обаче видяха страхотна заплаха за платформата, която е изключително важна за разработването на софтуер с отворен код. В резултат на това само за един час над 13 000 проекта са били преместени в GitLab, съобщават от Motherboard.

Много хора виждат в придобиването на GitHub от Майкрософт катастрофа. Платформата е изключително важна за света на софтуера, съдържа в себе си над 85 милиона реда код от над 28 милиона разработчици. От своя страна от Майкрософт разбраха, че не могат да се борят с отворения код и милионите разработчици, които осигуряват безпроблемната и стабилната работа на продуктите си, в това число и Linux. Затова те предприеха действия, за да си осигурят множество разработчици на отворен софтуер на своя страна.

Компанията от Редмънд предприе сериозна промяна в курса на своето поведение и от известен непримирим враг на отворения код и Linux, се опита да се представи за пръв приятел на общността. В резултат на това от 2016-а година насам те станаха един от най-големите дарители на проектите с отворен код, като в същото време използват и модифицирана версия на Git, за да разработват кода си. Трябваха им 30 години, за да разберат, че моделът на отворения код е далеч по-добър и носи много повече ползи и това е заради огромния брой разработчици, които могат да помогнат в различните начинания, без да трябва да се ограничава само в наетите разработчици, на които колкото и да е голям броят, никога не може да достигне милионите, които са ангажирани с отворен код.

Прочетете още:  Излезе GNOME 3.36 с множество Wayland подобрения, родителски контрол и още

Освен това разработването на софтуер в Git дава преимуществото да се наблюдават по лесен начин различни версии на софтуера и в края на краищата тези ползи се отразяват позитивно и на крайния потребител. Не напразно редица големи компании като Amazon и Facebook използват GitHub за разработване на техен софтуер. Оттук може да се обясни и голямото желание на Майкрософт да закупят GitHub, при това на подобна фантастична цена.

Въпреки че GitHub беше оценен на $2.5 млрд., от Майкрософт дадоха сумата от $7.5 млрд. и това не е случайно. Сатя Надела и компания са разбрали колко е важна платформата и те ще се възползват от нея, като ще се опитат тя да им даде предимство пред останалите. Те ще получат и много информация и ноу хау от милионите проекти, които се намират в платформата.

Придобиването на платформата за отворен код от подобна корпорация като Майкрософт не се харесва почти на никого от света на отворения софтуер. В резултат на това хиляди разработчици започнаха да местят своите проекти в платформи като GitLab и BitBucket. Към момента към GitLab са се присъединили над 50 000 проекта. От Майкрософт ще трябва много внимателно да начертаят бъдещите си действия, защото темата е изключително чувствителна и може накрая да се окажат с празна платформа. Всяко едно необмислено действие може да засили тенденцията на миграция към други проекти, а те далеч не целят това.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
2 Comments
стари
нови оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
11 месеци

Нека им е! Дано всички да се преместят

Валсо
11 месеци

Нека им е! Дано всички да се преместят в гитлаб и микрошит да останат с пръст в уста!