Майкрософт признаха, че са бъркали за отворения код

2
134
Майкрософт обича Linux

Президентът на Майкрософт призна в изявление, че са бъркали относно отворения код.

Президентът на Майкрософт Брад Смит ръководи екип от над 1400 професионалисти в 56 държави и отговаря за различни проблеми като кибер сигурност, етика, изкуствен интелект, поверителност, човешки права, имиграция, за допирните точки между технологиите и обществото, филантропията и още.

В свое скорошно интервю Брад Смит признава, че от Майкрософт са бъркали в миналото с отношението си към отворения код, наричайки го „рак“ и с други обидни епитети. През последните години от Майкрософт рязко промениха политиката си към отворения код и Linux като започнаха да отварят кода на някои свои проекти, започнаха да наемат Linux програмисти на постоянен трудов договор, дори имплементираха цяло Linux ядро в Windows 10, а най-използваната операционна система при Microsoft Azure е именно Linux.

Майкрософт беше от грешната страна на историята, когато отвореният код беше в голям възход в началото на столетието, като мога да кажа същото и за мен. Добрите новини са, че, ако животът е достатъчно дълъг, можеш да се научиш… че се нуждаеш от промяна.

Днес Майкрософт е най-големият дарител и участник на отворения код в света, когато става въпрос за бизнес. Когато погледнем GitHub ние го виждаме, като дом за разработване на отворения код и ние разбираме нашата отговорност като домакини да направим този дом сигурен и продуктивен за разработчиците“, казва Смит.

Разбира се, всеки един Linux потребител или потребител на продукти с отворен код може да види големи противоречия в тези думи. Засега от Майкрософт отварят кода само на малки и незначителни проекти, с изключение на .Net Core. От компанията не предоставят за Linux MS Office или Sharepoint например, те продължават със заключването на разработчиците на игри към DirectX вместо да се насърчава използването на Vulkan, който е по-мощен, по-гъвкав и по-производителен, продължава се със затворените формати, налични само за Windows.

Прочетете още:  Излезе Mozilla Firefox 75 за Linux с Flatpak поддръжка и други подобрения

Множество компании успяха да дадат своя софтуер и на обществото на отворения код и Linux с годините. Това са компании като Google с Google Chrome, Valve и Steam, Oracle Database, SOA Suite, Blackmagic Design с DaVinci Resolve и още хиляди компании и техните продукти успяха да предложат на Linux своите решения, но не и Майкрософт. Защото за компанията най-важно от всичко е всеки да използва Windows.

В момента от Майкрософт вече нямат избор освен да направят такова изказване, което да оправдае поведението им през последните години към поемане на инициативата за обявяване на мир с Linux и отворения код. Също така посочването на GitHub като заслуга на Майкрософт е дълбоко погрешно. Това, че те са закупили платформата не ги прави поддръжници на отворения код по никакъв начин. Ако даден разработчик публикува своите пректи там, то това не е поради заслуги на Майкрософт.

Сега, когато облачните услуги набират все по-голяма скорост и това е сфера, където Linux има пълна доминация, е очевидно, че от Майкрософт е повече от необходимо да преразгледат политиката си относно отворения код, защото в противен случай съвсем скоро могат да загубят позиции. Едно е повече от ясно – отвореният код и Linux нямат нужда от Майкрософт, а тъкмо обратното – компанията от Редмънд е повече от всякога зависима от отворения код.

Ако Майкрософт някога направят приложение за Linux то ние сме победили“ – създателят на Linux Линус Торвалдс.

5/5 (2 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
2 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
1 година

Победата е вече налице – Микрошит неотдавна пуснаха Visual Studio нейтив за линукс.
От друга страна обаче това ми се вижда като прах в очите, един вид „виждате ли, пуснахме нещо за линукс, не сме лакомите вълци, за които ни мислите“. Каквото щат да казват, никога няма да повярвам и на една тяхна дума!