Майкрософт публикуваха първия Windows 10 19H1 билд за 2019-а година

0
42
Windows 10

Майкрософт публикуваха първия Windows 10 19H1 билд за 2019-а година под формата на Windows 10 Insider Preview Build 18305 (19H1). В новия билд има различни промени и подобрения заедно с въвеждането на Windows Hello PIN за всички устройства, който ще се използва за свързване към устройства с ПИН код, вместо с парола.

Първоначално Windows Hello PIN се предлагаше само за Windows 10 Home варианта, но сега, след днешното публикуване на новия билд, тази функция ще се предлага на потребителите на всички версии на операционната система.

В Windows 10 build 18309 е подобрено оформлението на Start менюто при нови устройства, за нови профели и за чисти инсталации, което, по думите на Майкрософт, е благодарение на желанията на потребителите.

Майкрософт публикуваха първия Windows 10 19H1 билд за 2019-а година 5

От компанията напомнят обаче, че няма да получите автоматично новото Start оформление, ако ъпгрейдвате към този билд, защото искат всичко да остане така, както сте го настроили. Новото оформление ще получат само чистите инсталации. За останалите ще се наложи ръчна настройка.

Майкрософт въвеждат официално и изолираната среда Windows Sandbox, чиято цел е да осигури сигурност при стартиране на различни приложения, които да са изолирани и да не нанасят промени и/или щети върху системата. Сега вече потребителите ще могат да стартират съмнителни и потенциално опасни изпълними файлове (.exe) без никакви притеснения, че това може да им навреди.

За да инсталирате Windows Sandbox отидете на Settings->Apps->Apps & Features->Programs and Features->Turn Windows Features on or off и изберете Enable Windows Sandbox. За да стартирате изолираната среда, отворете Start менюто, напишете Windows Sandbox и го стартирайте.

Майкрософт публикуваха първия Windows 10 19H1 билд за 2019-а година 6

Разбира се, като нова услуга Windows Sandbox има и някои проблеми, които са официално заведени. Някои от тях са високо използване на диска и процесора при стартиране, което може да продължи няколко минути, отварянето на Start менюто в изолираната среда отнема повече време и някои приложения не могат да бъдат стартирани, не могат да се използват инсталатори, които изискват рестарт, няма пълна поддръжка за повече от един монитор, не се поддържа Microsoft Store, часовата зона не се синхронизира между изолираната среда и хост системата и др.

Прочетете още:  Google прекрати поддръжката на Google Chrome при Windows XP

Допълнително в Windows 10 build 18309 са направени подобрения при Narrator, където могат да се добавят допълнителни гласове, подобрено е навигирането при Narrator Home, подобрено е четенето на таблици при PowerPoint, добавена е опция за вписване в Windows 10 с вашия телефонен номер, вместо с парола, която опция досега се предлагаше само в Home версията, поправени са проблеми с Mouse Keys в настройките, поправен е проблем, при който процесът cmimanageworker.exe взема голям ресурс и забавя машината и още.

Windows 10 build 18309 е наличен само за потребителите от бързия кръг на Insider програмата. Ако искате да го получите ще трябва да се запишете за участие в тестовата програма на Майкрософт.

Повече подробности можете да получите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)