Майкрософт пуска Linux поддръжка за ARM при Windows 10

0
911
Майкрософт пуска Linux поддръжка за ARM при Windows 10

Преди повече от две години от Майкрософт се заеха с начинанието да донесат Linux при Windows 10 с проекта WSL или Windows Subsystem for Linux. Първата стъпка беше появата на Ubuntu Bash с идването на Anniversary Update през 2016-та година, което стана благодарение на сътрудничеството между Майкрософт и Canonical, а след това първите дистрибуции, които се появиха в магазина на Майкрософт бяха openSUSE и SUSE Linux Enterprise Server, последвани от Ubuntu, като отскоро се предлага и Debian.

Оттогава начинанието има съмнителен успех, като проблемите засега са повече отколкото ползите, но изглежда от компанията твърдо са решили да продължат, защото на Build 2018 конференцията те обявиха, че ще предложат и ARM поддръжка при Linux дистрибуциите, които се използват при Windows 10 или така наречения ARM WSL. Поддръжка за x86 устройства засега не се очаква, а WSL и до момента се предлагаше само за x64 архитектури.

Засега няма точно определен срок кога ARM WSL ще бъде наличен, но това би трябвало да се случи скоро. Когато излезе официално, потребителите, които използват Windows 10 на ARM машини, ще могат да свалят Ubuntu от магазина под формата на приложение и да го използват. С течение на времето се очаква поддръжка и за други Linux дистрибуции.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Windows 10 October Update най-накрая идва за потребителите
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments