Майкрософт пускат DNS криптиране при Windows 10

0
78
Windows 10

Майкрософт пускат DNS криптиране при preview версиите на Windows 10. Засега опцията е само за тестване.

От Майкрософт пуснаха криптиране на DNS при Windows 10 Insider Build 19628, познато още като DNS over HTTPS или накратко DoH. Засега DoH клиентът е в разработка и е само за тестови цели, което е и причината да бъде спуснат първо в preview билд на Windows 10.

DNS over HTTPS е интернет протокол, който прави задължително криптирането на DNS заявките чрез изпращането им през HTTPS връзка, което води до повишаване на сигурността и повишаване на сигурността на потребителите. И докато DoH е наличен при Linux от години чрез демона dnss, то Windows 10 тепърва ще предложи тази услуга на потребителите си.

Засега DNS криптирането при Windows 10 Insider Build 19628 може да бъде пуснато само чрез ръчна настройка на регистрите, а веднъж пуснато, то ще работи с Google Public DNS, Quad9 DNS и Cloudflare точно както при Linux, но там се предлагат повече домейн сървъри, които работят със сходно API.

Ако не сте част от Insider програмата и нямате достъп до Windows 10 Insider Build 19628, не се притеснявайте. Вече всеки един голям браузър като Mozilla Firefox или Google Chrome предлагат DNS over HTTPS. Например за Firefox трябва да напишете about:config в адресната лента, да направите търсене за network.trr.mode и да настроите опцията със стойност 5. Това означава, че тя ще бъде пусната по подразбиране винаги.

По този начин обаче ще имате DoH само в браузъра. Когато се настройва глобално за цялата система това води до още по-голяма сигурност, което е и причината от Майкрософт да искат да имплементират подобна услуга, както това отдавна се случи и при Linux. Плановете на компанията датират още от миналата година и макар и бавно, все пак е добре да видим, че нещата вече са стигнали до тестване.

Прочетете още:  Ray Tracing идва официално при Vulkan

В същото време известни DNS доставчици като Google Public DNS, Quad9 и Cloudflare предоставиха поддръжка както за DoH, така и за DNS over TLS (DoT), за да могат да отговорят на нуждите на различните платформи. Например Android 9 или по-нова версия поддържа DNS over TLS, а Linux поддържа и двете технологии и може да се възползва от тях, в зависимост от възможностите, които дава DNS доставчикът.

5/5 (2 Reviews)