Майкрософт пуснаха инструмент за Windows 10, който измерва колко ви шпионират

0
63
Майкрософт пуснаха инструмент за Windows 10

Майкрософт изкара инструмент за Windows 10, който според твърденията им показва на потребителите какво количество лична информация се събира за тях и се препраща на сървърите на компанията.

Инструментът се предлага безплатно в Windows Store, под името Diagnostic Data Viewer. Освен предполагаемото показване на данните, изтичащи от телеметрията, той показва на потребителя името на компютъра, серийния номер, различни системни настройки, инсталирани приложения, както и информацията за тези приложения, която се препраща към Майкрософт, която съдържа информация за това колко често се използва дадено приложение, по кое време на денонощието се използва, по колко време и пр.

Diagnostic Data Viewer работи отделно от Windows Privacy Dashboard, който беше въведен с идването на Windows 10 Creators Update. Windows Privacy Dashboard ще бъде допълнително актуализиран и към неговата функционалност ще се добави възможност за наблюдение на историята активността на Майкрософт акаунта на потребителя. В плановете влизат и добавяне на възможност за експорт на данните, данни за използване на медийни файлове, както и изтриването на докладите и историята, което в момента не е позволено.

Marisa Rogers, служител в Windows and Device Group обяснява, че целта на този инструмент е да се даде пълна прозрачност на това какви данни се събират и се качват в облачната инфраструктура на Майкрософт, още с пускането на компютъра с Windows 10.

Това начинание е част от нашите усилия за повишаването на доверието в нашите продукти и услуги„, казва тя.

Разбира се, трудно някой извън Майкрософт може да гарантира какво прави всъщност този инструмент. Когато един инструмент е със затворен код, само неговият създател знае точно какво прави той, а на потребителите им остава само да му се доверят. Изборът е техен.

Прочетете още:  Samsung ядосват Galaxy S7 и 8 потребителите с рекламен спам
0/5 (0 Reviews)