Майкрософт разделят Cortana от търсенето в нов билд

0
28
Windows 10

От Майкрософт най-сетне се вслушаха в молбите на милиони Windows 10 потребители да премахнат Cortana от живота им. Разбира се, това няма да се случи напълно, а дигиталният асистент ще бъде разделен от търсенето, което сливане също беше дразнещо за голяма част от потребителската маса.

Промяната можем да видим при последния Windows 19H1 build 18317, който е наличен само за потребителите от Insider програмата и които ще трябва да я тестват. От Майкрософт официално обявиха разделянето на Cortaha с търсенето, като обясняват, че дигиталният асистент получава собствена икона в таск бара и вече няма да присъства в полето за търсене.

Майкрософт разделят Cortana от търсенето в нов билд 7

Директорът на Insider програмата Дона Саркар обяснява, че по този начин двата компонента ще могат да се развиват независимо и респективно да служат по-добре на потребителите, които имат нужда от тях. Като част от това развитие от Майкрософт вече обявиха в миналия си Insider билд интеграция между Cortana, приложението на компанията To-Do и задачите в Outlook.

Целите на Майкрософт са да превърнат Cortana в напълно функционален дигитален асистент с изкуствен интелект, който да може да съперничи с най-добрите продукти в тази сфера като Google Home, Siri, Alexa, Google Assistant и др.

Освен разделянето на Cortana с търсенето в Windows 19H1 build 18317 можем да видим подобряване на надежността на Start менюто, което до момента се управляваше от ShellExperienceHost.exe. Това вече не е така и за да осигурят възможно най-добро преживяване от Майкрософт заменят процеса със StartMenuExperienceHost.exe, който вече отговаря само за старт менюто.

По този начин се извличат няколко ползи като изолиране на процеса от влияние на странични приложения и компоненти, а също така и по-лесен дебъгинг и откриване на евентуални проблеми. Експериментът по създаването на собствен процес за Start менюто е бил в ход вече от няколко седмици за определен кръг от потребители като е показал забележително подобрение и поради това тази промяна вече се предлага за всички от Insider програмата.

Прочетете още:  Различни подобрения за USB Type-C идват при Linux Kernel 4.17

Друго важно подобрение при новия билд са подобренията при настройките на шрифтовете. В Windows 19H1 build 18317 можете лесно да инсталирате шрифт като само го завлачите в страницата с настройки за шрифтовете. След инсталирането на шрифта могат да се разгледат различни детайли за него, а също така и да се деинсталира от страницата с детайлите. Добавена е и опция за инсталиране на шрифт за всички потребители “Install for all Users”, която се показва в контекстното меню във файловия мениджър File Explorer.

Майкрософт разделят Cortana от търсенето в нов билд 8

При Windows 19H1 build 18317 е подобрена и страницата с настройките за Insider потребителите, която става по-лесна за използване. Потребителите могат лесно да достъпят настроките като отидат на Settings->Update & Security->Windows Insider Program. Там са премахнати някои ненужни компоненти и е опростено настройването за получаване на нови билдове.

Майкрософт разделят Cortana от търсенето в нов билд 9

В новия билд са налични и много поправки при използването на Linux във виртуална машина, множество конзолни поправки, различни проблеми при File Explorer, Hyper-V, CDP User Service, Display Settings, Narrator и още, наравно с редица познати към момента проблеми.

Пълния списък с всички промени можете да видите в официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments