Майкрософт се присъедини към Linux Foundation

0
27
Майкрософт се присъедини към Linux Foundation


Не, това не е шега. Най-големият враг на Linux в лицето на Майкрософт, се присъедини към Linux Foundation като платинен член.

От Майкрософт обясняват този ход с намерението „по-добре да общуват с обществото на отворения код“. Изявлението беше направено на [url=https://connectevent.microsoft.com/“ target=“_blank“ rel=“nofollow“ class=“external external_icon]Connect Event[/url].

Сега, когато Linux вече навърши 25 години, самият Стив Балмър се извини за думите си, че Linux не е рак, както беше обявил в началото на този век.

В днешно време, настоящият изпълнителен директор на Майкрософт Сатя Надела промени коренно курса и започна да изразява чувства към Linux, с изявления от рода на Microsoft loves Linux, а след това започнаха да отварят сорс кода на някои свои продукти като Powershell, SQL Server, обяви, че Ubuntu Bash ще е една от ключовите функции в Anniversary Update при Windows 10, отвори кода на .NET, а също така стана и най-големият дарител при проектите с отворен код в GitHub, като дори си направи и собствена дистрибуция, базирана на Debian GNU/Linux.

Разбира се, всичко това не е поради чистата любов към Linux, както заявяват от Редмънд. Цялото това усилие е заради [url=https://azure.microsoft.com/en-us/“ target=“_blank“ rel=“nofollow“ class=“external external_icon]облачната платформа на Майкрософт Azure[/url], и този ход вече показва резултати – 1 от всеки три сървъра използват Azure и Linux.

Според изпълнителния директор на ZDNet Джим Землин, войната между затворения и отворения код вече е в миналото. Отвореният код сега е главна движеща сила при разработването на софтуер и индустрията вече осъзнава това.

Лично той не е изненадан, че от Майкрософт в последно време предприемат подобни действия към отворения код, защото са забелязали тенденцията. Според него те вече са пораснали и узрели, за да могат да приемат идеята на отворения код. Тяхното платинено членство в Linux Foundation е голяма стъпка и за двете страни.

Прочетете още:  Подобряване на сигурността при при Linux Kernel 4.16: затяга се контролът на достъпа до /dev/mem/
0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments