Майкрософт ще пуснат Edge уеб браузъра и за Linux

2
85
Майкрософт ще пуснат Edge уеб браузъра и за Linux

Chromium-базираният уеб браузър Edge на Майкрософт идва за Linux.

Малко след обявяването на Microsoft Teams за Linux, на Ignite 2019 конференцията от Майкрософт изненадващо заявиха, че ще пуснат и своя Chromium-базиран уеб браузър Edge и за Linux.

Това е последната инициатива в посоката на компанията от Редмънд да се опита да предостави всички свои приложения на възможно най-много операционни системи и платформи, като по този начин подсигури монополните си позиции.

Предоставянто на Microsoft Edge за Linux не е трудна задача от техническа гледна точка, защото уеб браузърът използва енджина Blink на Chromium, който от своя страна е кросплатформен и работи абсолютно безпроблемно и на Linux.

В резултат на това Майкрософт ще предоставят Edge при Windows, Linux, Android, macOS и iOS. Наличността на Edge за Linux е оставена за в бъдеще, но още сега браузърът може да бъде използван на останалите операционни системи.

Повечето Linux потребители обаче едва ли ще са много развълнувани от тази новина, защото за тази операционна система вече са налични множество Chromium-базирани браузъри, които те използват от години и Edge е твърде вероятно да не представлява голям интерес за тази общност.

Някои от тези потребители също така може да имат притеснения относно събирането на данни, познато като телеметрия и безогледното подслушване, което от Майкрософт извършват от години при техните продукти и Windows. Именно това може да се окаже една от основните причини за евентуален неуспех на Edge при Linux.

Интересен е и фактът, че преди години от Майкрософт държаха над 95% дял при уеб браузърите, а днес, донякъде унизително, са принудени да използват интернет браузър на Google, показвайки своята широко рекламирана обич към отворения код, за който дълги години твърдяха, че е рак, който трябва да бъде изкореняван.

Прочетете още:  NVIDIA 435.27.06 Beta Vulkan Linux драйвърът е тук и носи полезни подобрения

Подробности за бъдещето на уеб браузъра Edge можете да получите от Ignite 2019 презентацията по темата.

5/5 (1 Review)
2 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
4 години

И като всичко друго майкрософтско, ще дойде заедно със сорс кода си за следене на потребителя. Последният трябва да е кръгъл идиот, дори само да си помисли да ползва Едж, камо ли да го ползва, още повече пък в Линукс… 😀