Майкрософт ще споделя с трети страни информацията от телеметрията

0
167
Майкрософт ще споделя с трети страни информацията от телеметрията


Майкрософт ще споделя с трети страни информацията от телеметрията. Уговорено е партньорство с FireEye, които ще имат достъп до данните, които са събрани от всяко едно Windows 10 устройство.

Очевидно стъпките към развиване на технологията за проследяване на всяка една стъпка на потребителите Query formulation via task continuum е имала своята ясно изразена цел, а това е продажбата на информацията, която е събирана чрез тази технология и телеметрията на трети страни.

Според уебсайта ARN Майкрософт и FireEye са сключили партньорство, което позволява на FireEye да разположат в Windows Defender инструментите си за проследяване iSIGHT.

Освен това ще им бъде осигурен достъп и до информацията, която е събрана от телеметрията за всяко едно Windows 10 устройство, независимо дали това е таблет, телефон, настолен компютър и пр.

Майкрософт събира подобни данни, за да може да реагира по-добре при различни проблеми, дупки в сигурността, закърпване на уязвимости, да може да подобрява операционната си система и т.н., и докато това звучи добре, то Windows 10 е операционната система на компанията, която събира огромно количество информация в размери, които никоя от предишните им операционни системи не е събирала, което повдига много въпроси относно поверителността.

От Майкрософт по-рано обявиха, че лична информация се използва рядко, което всъщност означава, че при определени случаи се използва, а какви са тези случаи, на никого извън компанията не е известно.

Новоподписаната сделка с FireEye е първият път, когато от Майкрософт официално се съгласяват да споделят данните от телеметрията с трети страни, а от ARN съобщават, че екипите по сигурността ще могат да имат достъп до нея посредством модел за заплащане, което означава, че всеки, който реши, може да я получи.

Прочетете още:  От Майкрософт не могат да се справят с проблемите с аудиото при Windows 10

Засега от Майкрософт не дават никакви подробности за сключената сделка, а от FireEye също мълчат по въпросите за това каква информация ще бъде споделяна. Вместо това те се хвалят, че ще могат да предоставят повишена сигурност при Windows 10 посредством Windows Defender Advanced Threat.

Потребителите ще могат да използват свободно Windows Defender за определен период от време, преди да им бъде поискано да заплатят за Windows Defender Advanced Threat.

За Майкрософт това е добър ход, защото най-накрая ще могат да подплатят Windows Defender, който не се представя никак добре при независимите тестове, въпреки че те се опитват по всякакъв начин да го предлагат на клиентите си.

Наскоро от Касперски обвиниха Майкрософт за нелоялни практики, като дори в Русия започна разследване по случая.

5/5 (1 Review)