Майкрософт ще вдигнат цените за мощни компютри

0
886

Нова информация от Digitimes сочи, че от Майкрософт възнамеряват да преосмислят ценовата си политика към повишаване на цените и едни от евентуалните потърпевши ще са мощните компютри.

Според лицензионните планове на компанията, които бяха публикувани в края на миналата година, се следва модел, при който значение има конфигурацията и от Майкрософт искат да въведат ценообразуване, при което OEM производителите да заплащат за лицензи според компонентите, които се използват в конфигурациите.

Това означава, че OEM производителите, които използват по-мощни компоненти, големи количества RAM, бързи SSD дискове с голям обем, OLED дисплеи и пр., ще се наложи да плащат повече, за да инсталират Windows на продуктите си. Според Digitimes това ще се отрази негативно на производителите на лаптопи, които и сега изпитват затруднения с постоянно повишаващите се цени на компонентите.

Ако това наистина се случи, освен затрудненията за OEM производителите, крайните потребители също ще трябва да заплащат по-високи цени, ако искат тяхното устройство да е с инсталиран Windows. Има и друг вариант, който обаче е по-малко вероятен – производителите може да опитат да не повишават цените и да поемат новото бреме, но предвид тежкото им положение, е трудно да си представим, че ще предприемат подобен ход.

Повишаването на цените за мощните компютри се очаква да се случи след официалното излизане на Windows 10 Spring Creators Update през април тази година, като първите устройства, които ще го използват ще излязат няколко месеца след това. Към момента няма официално изявление по случая от страна на Майкрософт.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Майкрософт ще предоставят Chromium-базиран Edge за macOS през 2019-а
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments