Майкрософт спира ъпдейтите за AMD Ryzen и Intel Kaby Lake за Windows 7 и Windows 8.1

0
66
Майкрософт спира ъпдейтите за AMD Ryzen и Intel Kaby Lake за Windows 7 и Windows 8.1


И ето, че се започна – Майкрософт вече блокират ъпдейтите за компютри с Intel Kaby Lake и AMD Ryzen, които използват Windows 7 или Windows 8.1, в отчаян опит да принудят всички да мигрират към Windows 10.

Забраната се отнася и за Qualcomm Snapdragon 82x процесорите.

Различни потребители от reddit вече са забелязали, че спорното решение, за ограничаване на ъпдейтите на хардуерен принцип, което беше обявено през януари 2016-та година, вече влиза в действие.

KB4012982 потвърждава това:

„Неподдържан хардуер.

Вашият компютър е с процесор, който не се поддържа за тази версия на Windows и вие вече няма да получавате ъпдейти.

Windows не може да търси за нови ъпдейти.

Появи се грешка при търсене на ъпдейти за този компютър.

Намерени грешки:

Code 80240037 Windows Update се сблъска с непозната грешка.“

С това съобщение ще се сблъска всеки потребител, който използва Intel Kaby Lake, AMD Ryzen и Qualcomm Snapdragon 82x процесор и все още е с операционна система Windows 7 или Windows 8.1.

От Майкрософт потвърдиха своя ход с обяснението:

„Тази грешка се получава, защото новите поколения процесори изискват последна версия на Windows.“

Решението, което дават от компанията е повече от логично – ако имате такъв процесор, просто инсталирайте Windows 10. Просто, нали?

Всеки има да извади $125 изпод дюшека за безполезен ъпгрейд. За да се чувстват Майкрософт комфортно.

Изключително нелоялно към клиентите е да бъдат третирани по подобен начин, в опит да се откажат от операционна система, която са си закупили и по изкуствен начин да се ограничава нейният живот.

Всеки един потребител е заплатил за поддръжка на Windows 7 до 2020-та година и за Windows 8.1 до 2023-та година.

Прочетете още:  Лаптопът "Galago Pro" на System76 е първият, който идва с Ubuntu 17.04 (видео)

Представете си абсурдността на цялата ситуация – закупили сте продукт, който се поддържа официално до 2023-та година, но някой решава, че ще ви отреже ъпдейтите с цели пет години по-рано??? Това е огромен и непростим цинизъм от страна на Майкрософт, който е еманация на прословутата им алчност.

Разбира се, тези потребители могат да изберат да не инсталират ъпдейти, като по този начин компрометират сигурността си и на всичкото отгоре няма да могат да използват най-новите технологии и функции на операционната система, за която са си заплатили.

Логичният ход е миграция към Linux. Чудесната безплатна алтернатива, където никой никога няма да ограничава потребителите по какъвто и да било начин, да им спира ъпдейти или да им ги предлага само във вторник.

С усилията, които влагат компании като Valve, GOG, Feral Interactive, Aspyr и други, вече са налични хиляди игри, а все повече заглавия излизат в ден първи заедно с изданието за Windows.

Причините да се стои на Windows стават все по-малко с всеки изминал ден, а подобни действия от страна на монополиста Майкрософт само отдалечава текущите си и бъдещи потребители от себе си. Всяко зло за добро.

0/5 (0 Reviews)