Майкрософт заключва устройства, на които не може да се инсталира нищо друго, освен Windows

0
56
Майкрософт заключва устройства


През годините много често се е случвало да срещаме марки, които са меко казано неприятелски настроени към други операционни системи, освен Windows. Една от тях винаги е била Lenovo и както ще видим, продължават в този дух и до днес.

В тясно сътрудничество с Майкрософт, подобни производители заключват устройствата си, като правят невъзможно инсталирането на друга операционна система като Linux или Mac OS X например.

Потребител с никнейм baronhk е пуснал SSD диск.

Когато той се е свързал с поддръжката на Lenovo, става ясно, че неговият лаптоп е приел статут на Microsoft Signature Edition и по този начин от Майкрософт се подсигуряват, че няма да можете да инсталирате Linux на него.

SSD дискът не се вижда, защото контролерът е заключен в RAID режим, който дори и Windows не вижда, без подходящите драйвъри, които се предлагат от Lenovo и се слагат в основната директория на инсталационната медия. Разбира се, такива драйвъри за друга операционна система не съществуват.

Signature Edition компютрите са устройства, които би трябвало да предлагат тъчпад, който е срещнал стандартите на Майкрософт, здрава клавиатура, тонове инсталиран предварително софтуер, защитени са с Windows Defender и са в съответствие с други хардуерни сертификати на компанията. Това обаче, което до този не споменават от Майкрософт, е че тези устройства са заключени да използват само и единствено Windows 10.

Потребителят от форума на Ubuntu твърди, че когато е купувал своя лаптоп, устройството е нямало статут на Signature Edition, но впоследствие се оказва, че е именно такова, а споразумението между Lenovo и Майкрософт, осигурява невъзможността за инсталиране на Linux.

Прочетете още:  Samsung най-накрая показаха сгъваемия си смартфон

В официалния форум на Lenovo също се виждат множество теми, в които различни потребители се оплакват, че не могат да инсталират Linux на машините си, както и други операционни системи. Препоръчително е потребители, които възнамеряват да купуват лаптоп или настолен компютър в близко бъдеще и имат намерение да инсталират Linux, да избягват устройства с марката Lenovo.

Трябва да се отбележи, че и други производители имат Microsoft Signature Edition сертифицирани компютри, лаптопи и таблети. За да сте сигурни, че няма да попаднете на подобно устройство, можете да разгледате списъка тук и да съобразите информацията с вашата покупка.

Можем да отбележим също, че дори и да не възнамерявате да инсталирате Linux, а да използвате Windows, е препоръчително подобни Signature Edition устройства да бъдат избягвани, защото потребителите плащат със собствените си пари и едва ли искат да получават заключени машини, в които им се забранява достъп до елементарни функции и опции, както и липсата на възможност за инсталиране на по-стари версии на Windows.

0/5 (0 Reviews)