Майкрософт започнаха да показват реклами за браузъра Edge в Windows 10

0
38
Windows 10


Майкрософт започнаха да показват реклами за браузъра Edge в Windows 10 и да го препоръчват при всеки удобен случай.

Съвсем доскоро Майкрософт беше обвиняван и си навличаше гнева на потребителите след всичките им опити да накарат всеки един човек да премине към Windows 10, но за щастие, след като безплатната оферта за ъпгрейд приключи, се свърши с тази сага.

Независимо от това дали една нова операционна система е харесвана или не и дали носи със себе си подобрения в различни аспекти, потребителите не обичат да се чувстват притиснати и постоянно да им се натяква едно и също нещо.

Изглежда, че от Майкрософт все още не са разбрали това и сега вече предлагат реклами за своя браузър Edge на някои Windows 10 потребители.

Интернет браузъра Edge се предлага като заместник на Internet Explorer и се предлага само при Windows 10. В началото при него всичко беше голяма бъркотия и потребителите бързо се ориентираха към конкурентните браузъри Mozilla Firefox, Google Chrome и Opera, което не се хареса на софтуерния гигант.

Неуспехът на Edge е очевиден и от Майкрософт отчаяно търсят начини, с които да накарат потребителите да го използват, като дори стартираха специална програма, в която потребителите биват подкупвани, ако използват Edge, а сега започват и да го рекламират в самата операционна система.

Редакторът на PC World Brad Chacos е видял една от рекламите и е направил скрийншот, където се вижда как Майкрософт отново подкупват потребителите, предлагайки им да припечелят, като използват браузъра Edge.

Майкрософт започнаха да показват реклами за браузъра Edge в Windows 10 5

Рекламата има за цел да прикани потребителите да се присъедният към програмата Microsoft Rewards и да печелят точки, докато използват Edge. Тук има една интересна подробност – ако в таск бара няма икона на Edge, то рекламата няма да бъде показана

Прочетете още:  Майкрософт запушват 115 уязвимости с последния ъпдейт

Това, което е особено дразнещо обаче е, че тази реклама не се третира като такава и не зависи от настройките, които са направени от потребителя относно рекламите. Вместо това от Майкрософт са я направили част от „tips, tricks, and suggestions“. За да изключите подобен вид реклами трябва да отидете на Settings->System->Notifications & Actions и да изключите tips, tricks, and suggestions.

Това обаче не е единственият начин, по който от Редмънд рекламират Edge. Някои потребители вече съобщават, че срещат различни подсказки в Action Center, където им се съобщава, че Google Chrome е лош и им хаби им батерията, като им предлагат Edge, който бил много по-добър.

Майкрософт започнаха да показват реклами за браузъра Edge в Windows 10 6

Разбира се, това е чиста проба реклама, прикрита под формата на безобидно предложение, а задръстването на полето за нотификациис подобни попъпи не е никак добър ход. При Android например от Google са забранили на разработчиците по каквито и да било причини да поставят реклами там. Майкрософт обаче изглежда нямат никакви скрупули.

Един добър ход би бил да се зачитат желанията на потребителите, както и техните настройки за рекламите, вместо да се показват реклами, които се преструват на безобидни попъпи.

0/5 (0 Reviews)