Майкрософт затваря някои услуги в Office

0
74
Office 2019 ще се поддържа само в Windows 10


Майкросфт възнамеряват да спрат някои услуги в офис пакета Office, за да преминат към абонаментен модел. След време всички потребители трябва да са преминали към абонаментната услуга Office 365.

От компанията обявиха, че започват да спират различни услуги на своя офис пакет, като ще накара бизнес клиентите си да преминат към използването на Office 365, който се плаща с абонамент.

От 13-ти октомври месец 2020-та година продуктите с доживотен лиценз вече няма да имат достъп до бизнес версиите на Skype и OneDrive, освен ако не преминат към Office 365.

Засега това не засяга обикновения потребител, но за бизнеса това означава купуване на множество абонаменти за всичките им офиси и плащане на абонаментни такси всеки месец.

Обикновеният потребител ще бъде засегнат на по-късен етап, след като миналата седмица Майкрософт обвиха своя нов модел на два големи ъпдейта годишно, а днешният им анонс е първото доказателство, че за в бъдеще вече няма да има отделна версия на Office и услугата ще бъде преместена в облака изцяло.

На същата дата 13-ти октомри 2020-та година изтича и доживотният лиценз на най-новата версия Office 2016, така че всичко това придобива смисъл и крайната цел става повече от очевидна.

Разбира се, както бизнесът, така и обикновеният потребител, могат да преминат към LibreOffice, който е една чудесна алтернатива на офис пакета на Майкрософт и вече го използват стотици милиони потребители в цял свят.

От Майкрософт постоянно подобряваха Word, Excel и Powerpoint през годините и те сега са в състояние да служат още дълги години, но някой, който иска пълен офис пакет, вече ще трябва да погледне потърси другаде.

Прочетете още:  Google пусна първата Android 7.1.2 публична бета

Това може и да е сигнал към бизнеса да се обърне към конкуренцията G-Suite на Google например, които могат да спечелят от така създалата се ситуация, защото компаниите така или иначе ще трябва да извършат миграция и да плащат, но това може да не е на Майкрософт, а на друга компания.

Притеснителното тук е, че от Майкрософт за пореден път пробутват на потребителите си новия модел на Сатя Надела на Windows като услуга, при това отново за продукти, които функционират прекрасно, но въпреки това се убиват насилствено.

Само преди няма и десет дни те направиха същото и с Windows 7 и Windows 8.1, които въпреки че имат още години лицензионен живот, няма да могат да бъдат използвани с новите процесори на Intel и AMD, като ъпдейтите за тези процесори ще бъдат блокирани от Windows Update.

Подобни ходове принуждават потребителите да подменят хардуер и софтуер по съвсем различно време от това, което са планирали и без реално основание, като определението за това е най-малкото липса на лоялност.

0/5 (0 Reviews)