Майкрософт затварят CodePlex

0
24
Майкрософт затварят CodePlex


Майкрософт затварят CodePlex, а разработчиците биват съветвани да преминат към GitHub.

Хранилището с отворен код на компаниятеа от Редмънд затваря през декември 2017-та година, като от Майкрософт съветват потребителите да преместят съдържанието си в GitHub.

От компанията съобщават, че интересът към техния сайт постоянно спада, като за последния месец има добавен нов код в едва 350 хранилища, а в същото време техните участници в GitHub надминават всяка една друга компания.

„Виждаме значително намаляване на потреблението. Очевидно е време да кажем довиждане на CodePlex. За момента сме спрели възможността за създаване на нови CodePlex проекти“, казват от Майкрософт.

Според плановете на компанията CodePlex ще стане „read-only“ през октомври, а през декември сървърите ще бъдат бекъпнати, а след това изключени. Направеният архив ще бъде наличен за сваляне във формати като Markdown и JSON.

За да направи преминаването към GitHub по-лесно, от Майкрософт работят с тях за разработването на инструменти, които да улеснят процеса и публикува ръководство с най-ефикасните методи, с които може да бъде извършена миграцията.

Майкрософт инициира проекта CodePlex през 2006-та година като място, където разработчиците да съхраняват и споделят своя отворен код. В началото всичко потръгна много добре, но през 2008-ма година се появи проектът GitHub на създателя на Linux Linus Torvalds, който бързо съкруши всякаква конкуренция.

От Редмънд опитаха с обновления в дизайна, но нещата не се получиха и сега GitHub е доминиращото хранилище. От Майкрософт най-сетне разбраха, че няма смисъл да се борят, което води до логичния край на CodePlex.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Intel спира поддръжката Legacy BIOS до 2020-а година