Mesa получи експериментална Panfrost GLES 3.0 поддръжка

0
43
MESA Linux driver

Драйвърният пакет Mesa получи експериментална Panfrost GLES 3.0 поддръжка.

Компанията Collabora съобщи за наличността на нова експериментална Panfrost GLES 3.0 поддръжка при Linux драйвърния пакет с отворен код Mesa. В ранните дни на Panfrost драйвъра усилията на разработчиците са били фокусирани към OpenGL ES 2.0, но сега, с развиването на технологиите и графиката е необходима OpenGL ES 3.0 поддръжка, която вече е добавена в драйвъра.

Драйвърът Panfrost бива разработван на принципа на обратно инженерство на оригиналния драйвър на ARM и е проектиран да работи с чипове, използващи архитектурите Midgard (Mali-T6xx, Mali-T7xx, Mali-T8xx) и Bifrost (Mali G3x, G5x, G7x). За архитектурите Mali 400/450, които се използват в много стари чипове, отделно се разработва драйвърът Lima.

Сега ES 3.0 добавя множество нови функции в сравнение с ES 2.0, за да донесе по-бързо и много по-реалистично рендиране. Добавени са функции като primitive restart, 3D текстури, instanced рендиране, multiple render target, униформени буферни обекти и пр.

Функции като instanced rendering и primitive restart дават възможност на разработчиците да пишат по-бързи графични приложения и да рендират ефикасно по-сложни сцени, отколкото това е възможно при ES 2.0.

Функции като униформени буферни обекти и 3D текстури пък дават на разарботчиците по-натурална среда за писане на графични шейдъри и създаване на по-бързи и по-сложни приложения. От своя страна функцията multiple render target дава набор от модерни рендиращи техники като deferred shading например.

Panfrost ES 3.0 поддръжката е налична при upstream Mesa кода и работи с актуалното Linux ядро. Въпреки че кодът е все още експериментален, той може да бъде използван, ако Mesa драйвърният пакет бъде компилиран с променливата PAN_MESA_DEBUG=gles3

С добавянето на Panfrost ES 3.0 сега някои игри като SuperTuxKart вече използват своя предпочитан начин на рендиране като например instancing за particle системите и texturing операции за добавяне на сенки.

Прочетете още:  Highrise: вирус за Android, който не се нуждае от интернет, за да краде данните ви

Mesa получи експериментална Panfrost GLES 3.0 поддръжка

Повече за експерименталната Panfrost ES 3.0 поддръжка при Mesa можете да научите от официалния анонс.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments