Microsoft Edge задмина Mozilla Firefox

0
207
Microsoft Edge задмина Mozilla Firefox

Браузърът Microsoft Edge задмина Mozilla Firefox и вече е втори по популярност.

Само три месеца след официалното си излизане уеб браузърът Microsoft Edge задмина Mozilla Firefox, който е на пазара от няколко десетилетия. Това стана след като от Майкрософт официално спряха стария Edge, който използваше разработения от компанията енджин EdgeHTML и обявиха нова версия, която използва енджина Blink на Chromium.

Въпреки че в началото EdgeHTML обещаваше бързина, лекота и сигурност, Edge с този енджин така и не успя да премине 4% бариера. Изглежда решението на Майкрософт за спирането му е било правилно и явно има защо да благодарят на разработчиците на Chromium, защото сега последните данни на NetMarketShare показват, че новият браузър вече е втори по популярност, надминавайки ветерана Mozilla Firefox.

От доклада се вижда, че Firefox отбелязва спад спрямо миналата година от 9.27% до 7.19%, а в същото време Microsoft Edge бележи прираст от 5.20% през 2019-а до 7.59% през март тази година. В същото време на върха непоклатимо остава Google Chrome с 68.5% пазарен дял.

Очевидно главната причина за ръста на Microsoft Edge е преминаването към основата на Chromium, която се използва и от Google Chrome. Този ход решава някои от проблемите, които имаха потребителите като малък брой приставки, лошо бързодействие, липсата на предоставяне на Edge на други платформи освен на Windows и пр.

Другата основна причина, разбира се, е и фактът, че Edge е браузърът по подразбиране в Windows, което му дава огромно предимство пред другите браузъри. Разбира се, дори и това не помага да се достигнат статистиките на Chrome, но със сигурност ще забелязваме допълнително повишение при използването на Edge през идните години.

Прочетете още:  Librem 5 - първият Linux телефон, който се грижи за вашата поверителност

Войната в този сегмент е повече от ожесточена и са позволени всякакви удари под кръста. Наскоро от Google започнаха да предупреждават потребителите на Edge да не го използват, в резултат на действията на Майкрософт, които съветват потребителите си да преминат от Chrome към Edge.

5/5 (1 Review)