Microsoft и Canonical предлагат подобрена виртуализация с Ubuntu 18.04 LTS при Windows 10

0
894

Тясното сътрудничество между Microsoft и компанията разработчик на Linux дистрибуцията Ubuntu продължава и в резултат потребителите на Windows 10 ще получат ново преживяване с предстоящото издание Ubuntu 18.04 LTS.

От Microsoft официално анонсираха в блог пост, че сътрудничеството между двете компании е довело до подобрена виртуализация, която ще работи по подразбиране и без нуждата от допълнително настройване. Тя ще бъде тясно интегрирана с хост операционната система, като работата с Canonical в тази сфера продължава, за да постигната тази цел посредством Hyper-V при Windows 10.

От Microsoft, в лицето на програмния мениджър Craig Wilhite, обясняват, че компанията чувства, че е много важно да има виртуализация, която да е тясно интегрирана с хоста. Те са постигнали тази задача за създаването на VM клиент при Windows 10, но потребителите са поискали от тях да има подобно Hyper-V решение и при Linux. За да се случи това, освен сътрудничеството с Canonical, от Microsoft са се обърнали и към разработчиците на XRDP, които са имплементирали протокола за отдалечен достъп RDP.

Microsoft и Canonical предлагат подобрена виртуализация с Ubuntu 18.04 LTS при Windows 10 3

В резултат на това, потребителите на Windows 10 вече могат да имат виртуална машина с Ubuntu само с три клика, която да поддържа клипборд, интеграция на мишката, споделяне на директории, оразмеряване на прозорци и пр.

Това става възможно с инсталирането на Linux-azure ядрото към виртуалната машина, което осигурява нужните hv_sock битове. След това се сваля сорс кодът на XRDP и се компилира с разрешен hv_sock ключ. Компилацията на XRDP е нужна, защото този ключ не е наличен по подразбиране. След това се компилира и инсталира xorgxrdp, конфигурира се RDP сесията и се стартира XRDP процесът.

Прочетете още:  Linux малуер кара Raspberry Pi да копае криптовалута

От Microsoft дават и възможност потребителите да не чакат излизането на Ubuntu 18.04, а да пробват новите VM възможности още сега, с изданието 16.04. След излизането на 18.04, която идва с Linux Kernel 4.15, компилирането на XRDP ще отпадне и вече няма да е необходимо, защото hv_sock там е включена по подразбиране и всичко ще става само с командата apt install.

Повече подробности и за това как да пробвате новата функция още сега, можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)