Microsoft Surface Book е почти невъзможен за поправка

0
52


При разглобяване на Surface Book става видно, че той е почти невъзможно да бъде ремонтиран при нужда. Получава най-ниска оценка по този показател.

Surface Book е най-новият лаптоп от Microsoft и с доста по-традиционен дизайн спрямо Surface Windows таблетите. Не е точно традиционен, но поне прилича на лаптоп, който също така носи в себе си мощен хардуер от последно поколение. Този хардуер е събран толкова натясно, че е почти невъзможно лаптопът да бъде отворен за елементарно почистване или да се ремонтира при нужда.

Експертите от iFixit са прегледали този лаптоп внимателно и са му дали възможно най-ниската оценка по показателя възможност за ремонтиране и поддръжка.

През последните години всички телефони и лаптопи стават все по-малки и по-тънки, което пък налага от своя страна промяна на дизайна, което прави много по-трудни нещата за техническите лица и потребителите, които искат и могат сами да отремонтират устройствата си. Все по-често се срещат устройства, които нямат възможност за ъпгрейд на RAM паметта, която е запоена за дънната платка или пък батерии, които не могат да се вадят. Въпреки това има някои устройства, които са по-удобни за ремонтиране и ъпгрейд от други, но Microsoft Surface Book не е от тях.

Microsoft Surface Book е почти невъзможен за поправка 3

Дори самото отваряне на този лаптоп представлява голяма трудност. Единственият начин за отварянето му е прилагането на топлина и внимателното отделяне на екрана от металната рамка, като се внимава да не се счупи стъкото, което е много крехко и при малко повече усилие лесно би могло да се счупи. Няма никакви винтчета, пак повтаряме – единственият начин е прилагането на топлина. Ако все пак успеете да го отворите, проблемите не спират дотук. След като го отворите, пред вас ще се покаже дънната платка, която е обърната с главата надолу. Може би има добра причина инженерите да са решили да я поставят по такъв начин, но това означава, че за да се свърши, каквото и да било работа, трябва да се свали цялата дънна платка от корпуса. Премахването ѝ също не е лесна задача и изисква откачането на доста свръзки, които пък са или затапени или залепени, като почти няма и винтчета, което е доста объркващо и е абсолютно неясно на пръв поглед как да извадим дънната платка. Трябва да се добави и фактът, че всичко е подредено така, че за да свалим дънната платка, трябва да свалим всичко от нея.

Прочетете още:  Майкрософт казва на партньорите си да вдигат цените във Великобритания

И една изненада – SSD – то не е запоено за дъното! RAM паметта и процесорът обаче са запоени. Батерията е залепена за рамка под дънната платка, като капацитетът ѝ е само 2,387mAh. Въпреки това от Microsoft казват, че батерията можела да издържи до четири часа в таблетен режим. Клавиатурата се разглобява лесно.

Експертите от iFixit дават най ниската оценка 1 от 10, като казват, че лаптопът е изключително труден за ремонтиране. Ако нещо се обърка не се вижда начин как би могъл да бъде поправен дори от Microsoft. Всякакъв ремонт би бил нерентабилен и ще е по-изгодно да се замени цялото устройство.

Снимки: extremetech

0/5 (0 Reviews)