Microsoft сваля ръкавиците – натискът за ъпгрейд към Windows 10 става още по-груб

0
26
Microsoft сваля ръкавиците - натискът за ъпгрейд към Windows 10 става още по-груб


От Редмънд продължават да увеличават натиска върху потребителите.

След като Microsoft обявиха, че Windows 10 ще бъде свободен ъпгрейд за хората, които имат легални копия на Windows 7 и 8, много хора признаха, че това е умен ход от тяхна страна.

След това обаче нещата приеха неприятен обрат. Опитите на компанията да принуди по всякакъв начин потребителите да преминат към новата операционна система, придобиха невиждани изображения.

Начините бяха различни – от „случайно“ инсталиране на Windows 10 поради бъг, през съобщения в сис трея, които казват „Вашият ъпгрейд е готов“, до излизането на GWX през април, който е част от програмата на Microsoft „Get Windows 10“, която кара потребителите да ъпгрейднат и сваля файлове за ъпгрейда без тяхно разрешение. И всичко това се случва въпреки недоволството на голяма част от потребителите.

Точно когато си мислехме, че по-лошо няма накъде, от Редмънд отново ни изненадаха с „гениален“ ход. Потребителят вече няма право да откаже ъпдейта. Пред него вече не съществува опция за отказване, а му се предоставя избор да ъпгрейдне сега или по-късно:

Microsoft сваля ръкавиците - натискът за ъпгрейд към Windows 10 става още по-груб 3

Съобщението отново излиза в системния трей и след като се цъкне на него, се появява въпросният попъп, който не предлага опция за отклоняване на ъпдейта.

Наистина, потребителят все още може да натисне червеният хикс, който засега е активен, но това е е порочна практика, която използват разработчиците на спайуер и малуер и различни спамъри, с цел да се заблуди потребителят, като го насочват къде да цъкне и какъв избор да направи. За компания от ранга на Microsoft подобни тъмни действия са абсолютно недопустими.

Прочетете още:  KDE Plasma идва с поправени дългогодишни проблеми

Прозорецът изскача и потребителите, които са начинаещи или просто не разбират достатъчно, има голяма вероятност да бъдат подведени и да цъкнат един от двата бутона, като и двата ще доведат до пълен ъпгрейд към Windows 10.

По материали на infoworld и extremetech.

0/5 (0 Reviews)