Microsoft убива P2P Skype. Решават, че ще звучите по-добре в облака

0
39
Android


Изглежда, че peer-to-peer ерата на Skype си заминава безвъзвратно, след като от Microsoft решиха да преместят услугата в облака.

През този месец от Microsoft обявиха нов алфа клиент за Skype за Linux, а сега обявиха и край на поддръжката за нейтив клиента на Skype при Mac OS X, а като причина се изтъква премахването на P2P архитектурата и замяната ѝ с облачно-центричен код.

Засега от Microsoft не са дали точна дата кога ще се случи това и потребителите могат да продължат да свалят последните версии за техните платформи, но е повече от очевидно, че от Редмънд нямат намерение да наливат пари в нейтив клиента за Mac OS X.

Новините за облачната насоченост на приложението дойдоха от самия блог на Skype, където Microsoft съобщава, че по някое време в бъдеще ще се насочат към универсалните приложения за основните платформи UWP Skype за Windows 10, Skype за iPhone и iPad, както и Skype за Android.

Linux, Mac и по-старите версии на Windows ще бъдат прехвърлени на уеб базирана нейтив версия на Skype, която също ще може да се възползва от ORTC или WebRTC технологиите.

Самият Skype, такъв, какъвто го познаваме, приложението, което излезе на бял свят през 2003-та година, след което беше закупено от eBay, а след това от Microsoft, със сигурност е към края на дните си. Веднъж, след като Microsoft осъществят трансформацията, от него ще остане само едно име. Функцията, с която се отличаваше от другите, неговата P2P мрежа ще изчезне.

От Microsoft обясняват, че цялостната преработка на Skype се налага, за да повишат качеството на услугата и с облачния трафик ще има възможност да контролира качеството на разговорите. Въпреки това главните фактори ще си останат качеството на интернет свързаността, доставчик и пр.

Прочетете още:  Вече и Ubuntu 16.04 LTS е с новата версия на Snapd 2.0.10

Друго обяснение, което дават от Редмънд е, че по този начин ще могат да разработят нови функции, които ще са написани веднъж в облака, а не във всеки свален клиент, ще подобрят видео и файловото споделяне, групови разговори през мобилните устройства, преводи и пр. Също така по този начин ще може да бъде намален и размерът на приложението, посочват още от Microsoft.

Засега не се вижда причина да бъде премахнато криптирането на разговорите, но изоставянето на P2P инфраструктурата определено поражда някои въпроси относно поверителността на потребителите. Днешните peer-to-peer месинджър приложения използват AES 256 криптиране, докато тези, чийто трафик минава през облака използват TLS.

Когато съобщенията от чата пътуват към облака те също ще използват TLS, докато в мрежата Skype ще продължи да изполва AES 256. Това, което не е ясно тук е дали криптирането ще бъде от край до край, както би трябвало да бъде и това е нещо, което от Microsoft трябва да изяснят.

0/5 (0 Reviews)