Microsoft въведе QR код при проблеми

0
266
Microsoft  въведе QR код при проблеми


От Microsoft добавиха тихомълком QR код при така известния син екран на смърта (Blue Screen of Death) за Windows 10.

От билд 14316 при получаване на някакъв проблем, последван от син екран на смъртта, потребителите вече получават не само тъжна ASCII усмивка, но и QR код.

В този QR код се съдържа линк към адрес, който съдържа информация за проблема. Кодът може да бъде сканиран със смартфон или друго подходящо устройство и браузърът ще бъде пренасочен към въпросната страница.

Към момента кодът води до [url=http://%20windows.com/stopcode“ target=“_blank]windows.com/stopcode[/url], където има списък с различни причини за сини екрани на смъртта, но за в бъдеще се очаква да бъде давана детайлна информация за конкретния проблем или нещо по юзър-френдли от обичайното MACHINE_CHECK_EXCEPTION.

QR кодът не беше споменат в списъка с промените за билд 14316, но той не е убягнал от вниманието на бдителни потребители. Билдът беше спуснат тази седмица към потребителите, които участват в Insider програмата.

Идеята не е лоша, но може да се окаже златна мина за недоброжелатели и малуер. Представете си, че се зарязавате с някакъв вирус, който подменя линка в QR кода и кара потребителя да отиде в опасен сайт, където вече той може да бъде заразен по стотици начини, както и да предлагат софтуер, който може да ви оправи компютъра, преструвайки се на Microsoft.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Браузърът Edge може да дойде при Android и iOS