Microsoft Windows Defender вече е наличен и за Mac устройства

0
34
Microsoft Windows Defender вече е наличен и за Mac устройства

От Майкрософт обявиха наличността на техния анти-малуер пакет за сигурност Windows Defender ATP (Advanced Threat Protection) за Mac устройства. Това вече е възможно, защото от компанията пуснаха своя софтуер за сигурност и за операционната система macOS.

За тази цел от Майкрософт дори промениха името на софтуера от „Windows Defender Advanced Threat Protection“ на „Microsoft Defender ATP„, премахвайки Windows от словосъчетанието, за да се отрази кросплатформената насоченост на анти-малуер пакета. В официалния анонс се казва, че потребителите на Mac устройства ще имат сходен интерфейс с този, който се предлага на потребителите на Windows 10.

Функциите, които включва Microsoft Defender ATP за Mac включват ръчно проверяване за актуализации по сигурността, преглед на засечени вируси и вземане на действия като пращане в карантина, изтриване или разрешаване действията на вируса, ако изберете това, включване и изключване на защитата в реално време, изключване на файлове и директории от сканирането по подразбиране, различни режими на сканиране – бързо, пълно или персонализирано.

На Mac потребителите ще се дава възможност да получават администраторски достъп посредством инструменти като Microsoft Intune или Mac конзоли за настройване на права за крайни потребители. Посредством администраторския достъп ще могат да се спират избран брой функции.

Microsoft Defender ATP се предлага за Mac потребителите като “ limited preview“ издание, а за да получите право да го използвате, ще трябва да заявите участие в preview програмата, след което от Майкрософт ще се свържат с вас чрез имейл, за да ви уведомят дали вашето участие е одобрено. Можете да заявите участие тук. Друго изискване е да имате macOS High Sierra или по-нова версия.

Прочетете още:  iPhone SE 2 с A13 Bionic чип идва в началото на 2020-а година

От Майкрософт заявяват, че предоставят своето унифицирано решение за сигурност и за други „платформи“, което предполага, че в бъдеще Microsoft Defender ATP ще е наличен и за Linux, но според нас това е малко вероятно, черпейки опит от предишни подобни инициативи.

Всъщност липсата на предоставяне на полезен софтуер за Linux е главна цел на компанията от Редмънд и като ярък пример може да се даде офис пакетът Microsoft Office, който от години е наличен за macOS, но не и за Linux.

Повече информация можете да получите от официалния анонс на Майкрософт.

0/5 (0 Reviews)