Милиони Windows 7 машини са в опасност, алармират от Avast

0
32
Милиони Windows 7 машини са в опасност

Милиони Windows 7 машини са в опасност, алармират от Avast 9

Известната компания по сигурността Avast публикува своите резултати от специално проведено изследване, което показва, че милиони машини с Windows 7 са в опасност. Причината за това според специалистите е, че при не по-малко от 15% от потребителите се забелязва, че те все още използват първото RTM издание на тази версия на Windows и не са инсталирали никакви сервизни пакети и актуализации.

Това се очертава като голям проблем, имайки предвид факта, че Windows 7 към момента е с най-голям потребителски дял в световен мащаб с над 43%, следван от Windows 10 с около 40%. От Avast са установили, че потребителите, които са със стари версии на Windows 10 също са с относително висок процент от 13 пункта, използвайки първото RTM издание или Windows 10 Creators Update, които вече не получават актуализации за Home и Pro вариантите си.

Милиони Windows 7 машини са в опасност, алармират от Avast 10

От Avast са иницирали и проучване на най-изполрзваните приложения от Windows потребителите като победител в класацията се очертава интернет браузърът Google Chrome. След него се нареждат популярни приложения като Adobe Acrobat Reader, WinRar, Microsoft Office, Mozilla Firefox, VLC Media Player, Skype, CCleaner, TeamViewer, Dropbox, Opera и др.

Милиони Windows 7 машини са в опасност, алармират от Avast 11

При това изследване се установява, че остарелият и неподдържан Windows Live Essentials е все още инсталиран при 16% от потребителите и специалистите съветват, ако не го използвате да го премахнете моментално. Друга подробност, която се разкрива от проучването е, че 15% от потребителите използват Office 2007, който няма официална поддръжка и едва 3% използват по-новата Office 2010, но която също ще спре да бъде поддържана от Майкрософт през следващата година.

Към подобни потребители отправяме съвета да използват LibreOffice, който се използва от милиони потребители и организации по света, изключително лесен е за използване и е почти на 100% съвместим с Microsoft Office.

Avast откриват и друг обезпокоителен факт – тенденцията за липса на актуализации се наблюдава не само при операционните системи и офис пакета, но и при инсталираните приложения, при които се използват техни стари версии. Най-често това се случва с Adobe Shockwave, следван от VLC Media Player, Skype, Java Runtime Environment, 7-Zip, Foxit Reader, Mozilla Firefox, Irfan View, WinZip, Gom Player, Mozilla Thunderbird и др.

Милиони Windows 7 машини са в опасност, алармират от Avast 12

Специалистите от Avast предупреждават, че докато за някои приложения е допустимо да се използват стари версии, то за приложения като Firefox, Thunderbird, VLC Media Player и Java това е недопустимо. Те дори съветват да премахнете Java и ако всичко останало по системата ви работи коректно, то можете спокойно да останете и без нея. Наличието ѝ на вашия компютър те обясняват с това, че е била нужна за някое приложение, което я е изисквало при инсталация и след това е останала неизползвана на машината ви.

Прочетете още:  Canonical пусна наново кръпките за Meltdown и Spectre след като имаше проблеми с тях

Подобни проблеми например не са възможни при операционната система Linux, която не само, че е много по-сигурна от печално известния със своите пробойни в сигурността Windows, но и принципът на редистрибуция на пакетите осигурява актуализиране на абсолютно всички инсталирани приложения и основни компоненти на операционната система с един клик на мишката, а не на всяка една програма поотделно, както е при Windows. Освен това не трябва да забравяме и изключително важния факт, че Linux получава критични ъпдейти постоянно, понякога и часове след като са намерени проблеми, не очаква Patch Tuesday и не чака с години за кръпки на важни проблеми.

Съветваме потребителите на Windows 7, които с право не искат да мигрират към версия Windows 10 станала известна със своите постоянни проблеми, безогледно подслушване и грозен външен вид да се ориентират към лесна за използване Linux дистрибуция, което е решение с изключително добра перспектива за в бъдеще, а освен това и решава множество проблеми с нестабилността, несигурността и използването на неактуализиран софтуер, с които са свикнали при Windows.

Припомняме, че официалната поддръжка на Windows 7 ще бъде прекратена от Майкрософт след по-малко от една година на 14-и януари 2020-а, когато могат да се очакват агресивни действия от Майкрософт, на каквито вече станахме свидетели при излизането на Windows 10.

0/5 (0 Reviews)