Москва на поход срещу Майкрософт

0
23
Москва на поход срещу Майкрософт


Столицата на Русия обяви, че ще започне поетапно освобождаване от робството на Майкрософт и това започва с Outlook и Exchange.

Началният етап ще започне с премахването на Microsoft Exchange сървърите и Outlook клиентите на 6000 компютъра в администрацията. Софтуерът ще бъде заменен с разработено от Ростелеком решение „Мой офис почта“.

Москва смята следващата стъпка да бъде премахването на самия Windows, както и на Microsoft Office, което изразено в цифри ще засегне около 600 000 лиценза. Според Ведомости новия софтуер „Мой офис почта“ ще бъде използван от учители, лекари, училища и администрация, което ще допринесе за бързото му разпространение.

За съжаление счупването на оковите на Майкрософт е труден и бавен процес, като само миграцията на имейл сървърите ще отнеме около две години. Ведомости съобщават още, че руското правителство е заделило 43.6 милиона рубли ($700 000), като начинанието ще доведе до спестяване от над 30% от това, което досега е плащано на Майкрософт.

За 2014-та година департаментът за конкурентна политика е заплатил 75 млн. рубли, за предоставянето на пощенска услуга чрез Microsoft Outlook на органите на изпълнителната власт, а за 2015-та са дадени 31 млн. рубли за лицензи за Microsoft Exchange.

Министърът на комуникациите на Русия Николай Никифоров обяснява този ход със следните думи „Искаме данъците на гражданите и фирмите да бъдат използвани за роден софтуер.“Като други причини биват посочвани намаляване на рисковете, които са свързани с използването на продукти от чужди разработчици,

Артьом Ермолаев, директор на департамента по информационни технологии в Русия заяви, че те вече са успели да се откажат от продукт на Cisco за наблюдение чрез камери и там вече се използва собствен руски софтуер.

Прочетете още:  Голи снимки - това е, което иска нов вирус от потребителите

Блуумбърг съобщава, че Русия представлява тримилиарден пазар за Майкрософт, Oracle и SAP. Очевидно за тези компании този пазар ще се свива с годините и стискаме палци инициативата на Москва да бъде подета и от други държави.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments