Mozila Firefox 54.0 е най-добрата версия досега

0
178
Наличен е Mozilla Firefox за Windows 10 on ARM


От Mozilla са горди да анонсират последната версия 54.0 на браузъра Firefox, който според тях е най-добрата версия до момента. Бразурът вече работи с функцията multi-processing.

В най-новата версия на интернет браузъра Mozilla Firefox вече има добавена функцията multi-processing, което означава, че товарът при задачите ще бъде разпределен между различни процеси, а това ще донесе по-голяма бързина.

От няколко години от Mozilla работеха по имплементирането на тази функция и тя беше известна като Electrolysis или E10S.

В първоначалния си вид E10S разделяше интерфейса на браузъра като един процес и уеб съдържанието като друг процес. По-късно от Mozilla добавиха ограничен брой от съвместими приставки за Firefox като отделни процеси при Firefox 49.

Сега вече E10S-multi Firefox поддържа до 4 отделни процеса по подразбиране, като браузърът вече може да управлява уеб съдържанието през различни процеси, през всички табове. Допълнително потребителят може да променя броя на процесите според своите нужди.

Наличието на повече процеси в браузъра дава възможност при евентуален проблем или забиване в един таб, другите да останат стабилни и да не бъдат засегнати от проблема, което прави малко или много всеки един таб независим от другите.

От Mozilla казват, че E10S е най-забележителната промяна в кода на браузъра до момента, като от екипа вече са отстранили главния проблем при използването на multi-processing, който е свързан с използването на повече оперативна памет. Те са разработили MemShrink метод, който води до намаляване на използването на RAM.

Говорител на Mozilla е съобщил пред [url=https://venturebeat.com/2017/06/13/fire … all-users/“ target=“_blank“ rel=“nofollow noopener noreferrer]VentureBeat[/url], че промяната засега ще засегне около половината от потребителите на Firefox. За да видите дали опцията е активирана при вас, можете да напишете about:support в лентата за адресите, където в графата Multiprocess Windows трябва да пише 1/1. Ако пише 0/1, то промяната все още не е дошла при вас.

Прочетете още:  Майкрософт затваря някои услуги в Office

След като приключи спускането на E10S за всички потребители, разработчиците от Mozilla имат планове да направят приставките и разширенията да бъдат изолирани като отделни sandbox процеси.

Засега главната цел е да се намери балансът между използваната оперативна памет и скорост, като разработчиците съобщават, че браузърът вече работи добре на машини с по-малко RAM.

Mozila Firefox 54.0 е най-добрата версия досега 3

От Mozilla също така споделят и детайли относно Quantum проекта, който ще представи енджина от следващо поколение на браузъра, с който вече новият хардуер ще може да се използва пълноценно, като целта е Firefox да стане най-бързият браузър за десктоп и мобилни устройства.

От компанията казват, че до края на годината потребителите могат да очакват голям скок в бързодействието и възможностите на Firefox.

Освен гореспоменатите промени Mozilla Firefox 54.0 идва с добавен бирмански език за десктоп версията, опростен Download бутон, както и статус панел за свалянията. При Firefox за Android са направени различни подобрения при възпроизвеждане на аудио и видео, подобрения при синхронизационните възможности и са добавени български и кабилски език.

Mozilla Firefox е наличен за сваляне за Windows, Linux и macOS, а за Android и iOS е наличен в съответните магазини на Google и Apple.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments