Mozilla официално сваля поддръжката за Windows XP и Vista

0
48
Mozilla спират поддръжката на Firefox за Windows XP и Vista


От днес от Mozilla официално изоставят операционните системи Windows XP и Vista, като последната версия за тези потребители ще е 52.0.2. Оттук насетне те ще получават само ъпдейти, свързани със сигурността.

Това решение влиза в сила с днешното излизане на следващата версия на Mozilla Firefox 53.0, като то беше обявено официално още миналата година през декември.

За потребителите, които използват Windows XP и Vista от Mozilla ще продължат да издават ъпдейти, свързани със сигурността в продължение на поне половин година, след което ще преценяват дали да прекратят поддръжката окончателно.

„Firefox е един от малкото браузъри, които поддържат Windows XP и Vista и ние ще продължим да предоставяме ъпдейти, свързани със сигурността до септември 2017-та година. Потребителите не трябва да предприемат никакви действия, за да получат тези ъпдейти. В средата на 2017-та година ще преценим броя на потребителите, които използват Windows XP и Vista и ще бъде обявена крайна дата на поддръжката, спрямо нашите преценки“, съобщават от Mozilla в анонс.

От Mozilla съветват потребителите да преминат към по-нова версия на операционната система като това може да е Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 или Linux.

Този месец от Майкрософт спряха официално поддръжката за Windows Vista, като към момента се счита, че едва 0.8% от потребителите я използват.

Windows XP обаче се използва много повече, като към момента има над 7% потребление в световен мащаб, въпреки че официалната му поддръжка беше спряна от Майкрософт още през април месец 2014-та година.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Lexar обявиха първата в света 1TB SDXC карта памет