Mozilla също предприеха стъпки срещу следенето от Facebook

0
29
Наличен е Mozilla Firefox за Windows 10 on ARM

От Mozilla яхнаха вълната на недоволството срещу социалната мрежа Facebook и изтичането на данни на над 50 милиона профила, използвани в предизборната кампания, в която участваше Доналд Тръпм и създадоха разширение за браузъра, което да доведе до повишена сигурност.

Приставката се казва Facebook Container и позволява на потребителите да имат по-голям контрол върху уеб активността, а това ще става чрез изолиране на тяхната идентичност в отделен контейнер. От Mozilla обясняват, че това ще направи по-трудно следенето на активността ви от страна на уеб сайтовете, които използват кукита от трети страни за тази цел, което ще доведе до по-малко количество на събираната информация.

След инсталирането на приставката вашите Facebook кукита ще бъдат изтрити и Mozilla и ще ви отпише от социалната мрежа. Следващия път, когато се опитате да се впишете, това ще се извърши в контейнер, а вие ще разберете това по оцветения в синьо таб, познат още като „контейнер таб“.

Като се изключи синият цвят на този таб, потребителите могат да продължат да използват Facebook както обикновено, а ако цъкнат на линкове, които водят към външни страници, те ще се отварят извън контейнера, в нормални табове. Всичко останало, като например връзките от бутоните за споделяне, ще бъде заредено в контейнера.

Въпреки това може да се появят проблеми с вписването в други сайтове, ако се използват данните за вписване от Facebook. Добълнително, ако сте логнати в социалната платформа чрез контейнера, вградените коментари и бутоните за харесване, които са извън контейнера, няма да работят. От Mozilla обясняват, че това е направено с цел да не могат от социалната мрежа да асоциират с вашата Facebook идентичност информацията за вашата активност при външни сайтове.

Прочетете още:  Samsung бележат рекордни печалби

Повече информация можете да намерите в официалния блог пост на Mozilla.

0/5 (0 Reviews)