Mozilla се отказва от Firefox OS

0
38
Mozilla се отказва от Firefox OS


Mozilla се отказва от Firefox OS окончателно и ще уволни или преразпредели на други работни места 50 свои служители.

Mozilla ще уволни или ще преразпредели на други работни места 50 души персонал, защото се отказва от Firefox OS, която, след като не успяха да я наложат при телефоните, трябваше да бъде платформа за IoT (Internet-Of-Things).

В съобщение от Mozilla обясняват, че се отказват от възможността да участват на пазара за IoT и ще се фокусират главно върху разработване на нови технологии.

Mozilla Corp, която е организация с нестопанска цел, ще трябва да преосмисли изцяло целите си, след като изгуби много голяма част от предимството, което имаше преди години спрямо конкуренцията.

Те ще продължат да работят върху различни технологии, включително и речевото разпознаване и изкуствения интелект.

В същото време Firefox OS остава платформа за много телевизори на Panasonic, но Mozilla вече няма да имат нищо общо с това и производителят ще трябва да се насочи към други платформи, които имат поддръжка и се разработват активно.

Като част от промяната от Mozilla се решиха на ребрандиране и сега тяхното име официално е moz://a, като, разбира се, фондацията остава съществена част от екосистемата на отворения код.

От Mozilla също така съобщиха и промените и новостите, които ще дойдат със следващото голямо издание на техния браузър Mozilla Firefox 52.

Като една от големите промени се отбелязва премахването на NPAPI поддръжката за плъгини различни от Flash, включително Acrobat, Silverlight и Java.

В Mozilla Firefox вече ще има възможност за изпращане и отваряне на таб от едно устройство към друго посредством Firefox Sync. Добавена е имплементация на Strict Secure Cookies спецификацията, страниците с несигурни полета за внасяне на пароли са маркирани ясно като „несигурни“, разрешева се CSS Grid Layout, направени са промени по респонсив режима, преработено е свалянето на файлове.

Прочетете още:  Майкрософт спират Windows 10 1511 днес. Трябва бързо да ъпгрейднете до най-нова версия

Допълнително е добавено автоматично откриване на captive портали, TLS 1.3 е пуснат вече по подразбиране, добавена е асинхронна (async) функционалност за JavaScript, API за статуса на батерията е премахната и други.

Повече за промените в Mozilla Firefox за идващата през март нова 52-ра версия на интернет браузър могат да бъдат прегледани в списъка с промените за бета изданието.

0/5 (0 Reviews)