Mozilla спират проекта Test Pilot на 22-и януари

0
26
Mozilla спират проекта Test Pilot на 22-и януари

Разработчиците от Mozilla решиха да спрат проекта Test Pilot, в който се даваше възможност за изпробване на различни нови функции и технологии за техния интернет браузър Firefox.

Проектът ще бъде прекратен на 22-и януари 2019-а година, но текущо активните експерименти ще останат инсталирани за всички потребители и след тази дата ще се предлагат на addons.mozilla.org.

Експериментите Firefox Lockbox и Firefox Send, които не са приставки към браузъра, ще продължат да съществуват и ще биват разработвани като отделни продукти. За тях се очаква дори да направят шумен дебют „в близко бъдеще„.

До момента за участието в програмата Test Pilot беше необходимо инсталирането на специална приставка, която позволяваше активирането и тестването на експерименталните функции, които се предлагаха от проекта. Плод на Test Pilot са полезни функции като Activity Stream, Firefox Screenshots, Containers и Facebook Container. Проектът е отговорен и за създаването на приставки като Side View, Snooze Tabs, Firefox Color, Tab Centre и Min Vid.

Оказва се, че Test Pilot е много успешен проект, но въпреки постигнатите успехи той изисква огромен инженерен ресурс, който е непосилен за сравнително малката фондация Mozilla. Предвид тези факти е взето тежкото решение, че съществуването му е нецелесъобразно. На негово място е предложен нов модел, който ще се използва за оценка на нови функции и услуги, които ще имат по-кратък тестови период и ще достигат до по-голям брой потребители.

От Mozilla обясняват, че подобен проект не изисква постоянна поддръжка, каквато е изисквал Test Pilot. Като подобна алтернатива е посочен Firefox Monitor, който вече е предложен за тестване на ограничен кръг от потребители, без да се използва платформата Test Pilot.

Прочетете още:  Излезе Linux графичната среда Plasma 5.15 Beta

Модел, при който се използва представителна извадка от реални потребители се оказва по-ефективен и от Mozilla смятат за в бъдеще експерименталните функции да бъдат изпращани на нормални потребители, които ще могат да отхвърлят тестването, тъй като то няма да е задължително. По този начин няма да се ангажира тесен кръг от потребители, които до момента трябваше да са се присъединили към Test Pilot и да са инсталирали приставката.

Като допълнение към тази новина трябва да се спомене и спирането на известната онлайн услуга Firefox Screenshots, която позволява свалянето на снимки от текуща страница и споделянето им с други потребители, използвана по 20 милиона пъти на месец. Вече запазените изображения ще запазят своите директни връзки още две седмици и ще могат да бъдат достъпвани от други потребители, след което те ще бъдат изтрити.

Функцията ще продължи да съществува, но в редуциран вид, в който ще е възможно локалното запазване на снимки, но тяхното качване в облака и споделянето им с други потребители повече няма да е възможно.

Повече подробности около спирането на Test Pilot можете да научите от официалния анонс.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments