Мюнхен гласува за връщане към Windows

0
25
Мюнхен гласува за връщане към Windows


Според много хора това е голяма стъпка назад, която също така ще е и много скъпа. Решението ядоса LibreOffice и Linux обществото.

Общинските съветници на третия по големина германски град Мюнхен гласуваха за завръщане на Windows и премахване на досегашната инфраструктура с Linux дистрибуцията LiMux, която е Ubuntu базирана.

Разбира се, окончателното решение ще бъде взето на по-късен етап, но днешното решение се очертава като първата стъпка към премахването на успешния Linux проект, който заработи само преди три години, с миграцията на над 15 000 машини, но вече спести на данъкоплатците над 11 милиона евро.

Катализаторът това да се случи е сегашният кмет на Мюнхен Дитер Райтер, който нееднократно е изявявал своите предпочитания към Windows и множество пъти е изказвал намерението си да вкара Майкрософт отново в града.

Райтер се явява ключът към успеха за Майкрософт, които толкова горещо желаеха да превземат отново Мюнхен, но старото правителство в града не им позволи. Сега Райтер с пълни сили лобира за Майкрософт и за всичкси е повече от ясно, че е добре подплатен финансово за това си поведение.

Говорителят на Партията на пиратите в Мюнхен Надин Енгълхарт казва, че е лоша идея спестените вече над 11 милиона евро да се използват за нова миграция, вместо да се решават реални проблеми с тях. „Все пак говорим за парите на данъкоплатците“, допълва тя.

The Document Foundation, която стои зад офис пакета LibreOffice и неговата разработка, описаха този ход като „огромна стъпка назад“ за града. Те обясняват, че това ще доведе до големи харчове на публични пари и дори не могат да кажат какви ще са разходите за скрити такси поради оперативни несъвместимости за в бъдще.

Специално изследване, което е било назначено в Мюнхен е показало, че проблемите, които е имало до момента са били по оперативни причини, а не заради компютърните системи или програмите и приложенията, които са били използвани, се казва в изявлението.

Прочетете още:  Излезе X.Org Server 1.20 RC2

Също така изследването показва, че приблизително около 18% от служителите са имали „сериозни проблеми“, което не е много повоче от процентите за Microsoft Office, които са около 15%.

От The Document Foundation приемат, че е нужна комбинирана система, където служителите да имат достъп и до Microsoft Office, но за тях е нелепо малцинството да налага възгледите си върху мнозинството и заради оплакванията на това малцинство да се харчат огромни суми публични средства, след като вече един път е намерен начин те да се пестят.

Изглежда обаче, че с новото правителство в Мюнхен идват и много поддръжници на компанията от Редмънд, които вече не представляват малцинство и отварят широко вратите за Майкрософт, а те от своя страна могат триумфално да се завърнат отново в града и да сложат край на мечтата за отворения код.

От The Document Foundation са изчислили, че средствата, които ще бъдат похарчени само за миграцията, ще бъдат потресаващите 90 милиона евро, които, разбира се, ще бъдат взети от населението на Мюнхен, за да се задоволят лобистките интереси на кмета Дитер Райтер и икономическите интереси на Майкрософт.

В сметките към тези 90 милиона евро са включени и 15 милиона евро за заменянето на досегашния хардуер, на който Linux работи безпроблемно, но тежкият Windows 10 не може.

Това повдига въпроса щом в държава като Германия от Майкрософт успяха с подобна стратегия, то какво ли се случва в далеч по-зависими държави? За повечето читатели моментално се изяснява въпросът защо Linux няма шанс. Изглежда, че ще е изключително трудно, ако не и невъзможно, да се пробият корпоративните интереси и да се разкъса кръгът от подкупи и лични интереси сред високите етажи на властта.

Дано някой ден станем свидетели на съдебен процес срещу такива хора. Ние лично бихме били удовлетворени, но едва ли ще се случи.

0/5 (0 Reviews)