На Китай не му пука за Windows 10 Anniversary Update, все още обича Windows XP

0
40
На Китай не му пука за Windows 10 Anniversary Update


Windows XP и Windows 7 продължават да са с най-висок дял на китайския пазар.

Китай упорито отказва да се съобрази с желанието на Microsoft всички да използват само и единствено Windows 10, като продължават да използват старите версии на операционната система. От Microsoft усилено се опитват най-накрая да разкарат от хоризонта най-успешната си версия на Windows, а именно ХР и въпреки че е на 15 години, много хора по цял свят продължават да я използват и това важи с пълна сила и за китайците.

Изследване на пазара идвършено от StatCounter показва, че в Китай Windows 10 е доста назад спрямо Windows 7 и Windows XP, като е едва на трето място по потребление. В световен мащаб Windows 10 се е изкачил на второ място след Windows 7, като е много близо до това съвсем скоро да го задмине или поне при някои пазари. Изглежда обаче това няма да се случи скоро в Китай – те упорито държат на своя стар софтуер.

Изследването показва, че в Китай Windows 7 има дял на потребление от 47.69%, следван от Windows XP с 22.83%, въпреки възрастта си от 15 години. Windows 10 се нарежда на трето място с 14.16%, а категорията „други“ е с дял от 6.71%, което включва и Linux базирани операционни системи. Китай е една от страните, които се опитват да мигрират на Linux, за да избягат от влиянието на Microsoft.

В същото време Windows 8.1 се е сринал до 3.94%, следван от Mac OS X с 2.24%, като едва ли тези два процента са само устройства на Apple, сред тях може да има и десктоп компютри използващи Hackintosh.

Прочетете още:  Има вероятност Samsung Galaxy S8 да се появи на 26-ти февруари

Тези показатели този път обаче не могат да бъдат оборени с пиратството. На всекиго е известно, че Китай е земята на пиратсвото и има данни, които изнесе бившият CEO на Microsoft Стив Балмър, че в един момент се е стигнало всеки 9 от 10 копия на Windows в Китай да са пиратски. В частност при Windows 10 обаче пиратството не може да се използва като оправдание за студения му прием.

Кракнати версии на Windows 10 има отдавна и това едва ли е тайна за китайците. Една вероятна причина би могла да е фактът, че Windows XP върви много по-добре на стар хардуер, като същото може да се каже и за Windows 7. Друга причина може да е промяната в концепцията за цялостния изглед на Windows 10, която не се харесва на голяма част от потребителите. И в двата случая от Microsoft няма какво да направят и остава само да се изчака, за да се види накъде ще тръгне пазарът в Китай след като Anniversary Update е вече тук.

0/5 (0 Reviews)