Над 2500 сайта използват процесора ви, за да копаят криптовалута

0
22
Над 2500 сайта използват процесора ви

С увеличаването на известността на криптовалутата в цял свят и повишаването на цената на Bitcoin, все повече хора се опитват да измислят какви ли не начини за добиване на допълнителни средства по нелегален начин.

В някои сайтове те поставят зловреден код, използвайки Coinhive миньори, които използват мощността на вашия процесор, без вашето знание. Тази практика вече има своето наименование – Cryptojacking.

Експертът по сигурността Willem de Groot до момента е открил 2496 сайта, които използват процесора и електричеството ви, за да се облагодетелстват трети лица за ваша сметка. Разбира се, можем да сме сигурни, сайтовете са много повече.

Много сайтове използват остарял софтуер и кибер престъпниците използват уязвимостите, за да си осигурят достъп до кода и по този начн те могат да копаят криптовалута дори и без знанието на собствениците на сайтовете.

Groot обяснява, че 80% от подобни сайтове съдържат и зловреден код в различни форми, който се използва за кражба на лични данни при интернет разплащания.

В голямата си част тези сайтове използват Java скрипт от сайта Coinhive. Само с поставянето на кода на който и да е сайт, копаенето може да започне.

За да се предпазите е добра идея да използвате приставка към браузъра за блокиране на реклами или специална приставка за блокиране на крипто миньорите. Също така добра идея е в hosts файла да се блокира адресът на Coinhive, като се добави следният ред:

CODE: Избери всички

127.0.0.1 coin-hive.com coinhive.com
0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излезе GIMP 2.10.4
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments