Над 60% от организациите са били ударени от криптовируси през 2016 година

0
128
Ако сте се заразили с Petya няма шанс да си върнете файловете обратно


Криптовирусите (ransomware) продължават да се очертават като голям проблем за сигурността и нови данни сочат, че над 60% от организациите по света са пострадали от криптовирус атака.

И докато 60% е наистина тревожна стойност, то добрата новина тук е, че 54% от атакуваните от ransomware са успели да получат криптираната си информация обратно, без да се налага да плащат какъвто и да било откуп.

Това сочи новото изследване, което е проведено от [url=https://cyber-edge.com/“ target=“_blank“ rel=“nofollow]CyberEdge Group[/url].

В него се вижда, че някои респонденти са били нападани по над шест пъти годишно и почти четири от всяка пета организация е била ударена успешно от криптовирус.

Основните притеснения на анкетираните организации са за мобилните телефони, които към момента според тях са най-слабата брънка по отношение на сигурността и те нямат вяра на програмите за управление на кръпките.

Две трети от респондентите също така отговарят, че не са доволни от мерките за сигурност, които от Майкрософт прилагат спрямо Office 365. Когато биват попитани какво ги спира да направят мрежите си по-сигурни, най-често даваният отговор от организациите е „ниската грамотност на служителите относно сигурността“. Този отговор е на първо място вече четвърта година поред.

Също така има и притеснения относно уменията на персонала, като девет от всеки десет организации казват, че страдат от липса на квалифицирани IT кадри.

„Ако дефиницията за лудост е да се опитваш да получиш различен резултат, правейки едно и също нещо, то, ние като индустрия, очевидно полудяваме“, казва изпълнителният директор на CyberEdge Group Steve Piper.

„Всяка година инвестираме повече в сигурност, а в същото време сериозността и честотата на компрометиране на информацията расте. Но защо?

Прочетете още:  Майкрософт представи Paint 3D

Вярвам, че мога да дам две частични обяснения според тазгодишните данни. Първо, за четвърта поредна година респондентите казват, че „ниската грамотност на служителите относно сигурността“ е главната спирачка за повишаване на сигурността. Ами тогава инвестирайте в обучение на персонала!

Второ, постоянно чуваме, че различни пробиви се случват заради стари дупки в сигурността. Ок, закърпете ги!“, допълва той.

Целия доклад с изнесените данни можете да разгледате на официалната страница на [url=https://cyber-edge.com/cdr/“ target=“_blank“ rel=“nofollow]CyberEdge[/url].

0/5 (0 Reviews)