Напълно съвместим Windows 10 с ARM няма да промени особено нещата за Windows Phone

0
46
Майкрософт най-сетне признаха


Windows 10, който ще е компилиран за пълна съвместимост с ARM процесорите на Qualcomm, няма да спаси Windows Phone.

Несъмнено една от най-вълнуващите новини за феновете и потребителите на Windows Phone беше анонса от страна на Майкрософт, че ще създадат пълна версия на Windows 10 за мобилни устройства, което означава, че операционната система, която ще се използва на телефоните, ще бъде същата като тази при компютрите.

Няма спор, че това е огромна крачка напред за Windows Phone, но ако погледнем до момента как се развиват нещата с Windows 10 Mobile и дяла на Майкрософт на мобилния пазар, е трудно да повярваме, че това ще промени нещо.

На първо място може да се постави най-големият проблем за Windows Phone, а именно липсата на приложения. Сравнението с това, което предлагат Android и iOS, е просто немислимо. Приложенията са от основна важност за мобилните телефони и независимо от това, което казват Windows Phone феновете, липсата им прави Windows 10 Mobile почти неприложим.

Windows 10 Mobile се превърна в малко или много в платформа насочена предимно към корпоративните среди и изглежда, че от Майкрософт са на същото мнение. Най-мощният Windows телефон HP Elite X3 също е насочен главно към бизнеса.

Въпреки това, независимо дали става въпрос за бизнеса или крайния потребител, липсата на приложения е огромен проблем. Защото точно тези хора от бизнеса, към които е насочен Windows 10 Mobile, когато не са на работа стават обикновени потребители, които също искат и имат нужда от приложения, които обаче ги няма, въпреки всички усилия в тази насока на привличане на различни разработчици, дори и с някои спорни практики.

Windows Phone потребителят се предполага, че ще работи на телефона си от офиса в Continuum режим, (който все още не може да настигне конвергенцията (Convergence) в нито едно отношение), а след като приключи с работата си, ще махне от докинг станцията своя телефон и точно тук идва моментът, когато липсата на приложения започва да работи против мобилната платформа на Майкрософт.

След работа всеки човек, който използва смартфон има нужда от приложения, с които да си поръча храна, да сърфира в интернет, да си плати сметките, да почати с приятели и пр. Това показва, че независимо към коя сфера е насочен Windows Mobile, липсата на приложения е най-големият проблем, с който трябва да се преборят от Майкрософт.

Сега вече се чуват много мнения, че със създаването на съвместим с ARM Windows 10 Mobile такъв проблем няма да съществува, защото той ще може да стартира десктоп приложенията, и като се вземе предвид това, че те вече са милиони, няма да има нужда от Windows Store. Това обаче съвсем не е вярно.

Прочетете още:  EXT4 получава по-голяма бързина при Linux Kernel 4.12

Напълно съвместимият с ARM Windows 10 няма да донесе тези милиони приложения при телефоните. Десктоп приложенията имат смисъл само ако се използват с Continuum, защото при други обстоятелства стартирането на Win32 приложение на толкова малък дисплей е абсолютно безсмислено и е чиста загуба на време.

Това са програми, които са замислени да се използват на големи дисплеи, да се използват и управляват с клавиатура и мишка, а не с тъчскрийн. Така че, да, когато сте в Continuum режим и сте вързани към голям екран, програмите са напълно използваеми. В момента обаче, в който откачите телефона от дока и всичките тези приложения изведнъж стават ненужни и неизползваеми.

Когато извадите телефона от дока, той става отново същият онзи телефон, който довчера, сега и за в бъдеще, ще има нужда от приложенията от Windows Store и тук отново опираме до липсата на приложения, които дърпат цялата платформа назад, независимо дали говорим за Windows 10 Mobile или за напълно съвместим с ARM Windows 10.

Универсалните приложения (UWP) всъщност могат да спасят Windows Phone, но до момента интересът на разработчиците е доста по-нисък от очакваното. А именно без тези разработчици платформата няма да отиде никъде. По-скоро бавно ще умре.

Колкото и вълнуващ да беше този анонс от страна на Майкрософт за създаването на съвместим с ARM с процесорите Windows 10, то той няма да промени нищо. Това не е сензацията, която ще даде тласък на Windows Phone. Това, което щеше да спаси мобилния бизнес на компанията беше нещо, което беше на път да излезе, но незнайно защо от Майкрософт го убиха в последния момент и това беше проектът Астория (Project Astoria).

Project Astoria имаше за цел да даде възможност на разработчиците на Android и iOS да портват своите приложения и игри за Windows 10 Mobile. На тях щеше да бъде дадена възможността да използват инструментите, с които са свикнали. На Android разработчиците да продължат да използват Java и C++, а iOS разработчиците своя Objective-C.

И въпреки, че това означаваше да се използват Android и iOS подсистеми в Windows, това беше единственият разумен ход, който можеше да спаси Windows Phone от сигурна гибел, към която в момента така уверено върви. Този ход щеше неимоверно да повиши броя на приложенията за Windows 10 Mobile, което несъмнено щеше да доведе и до повишаване на броя на потребителите, които го използват, а респективно и до повишение на пазарния му дял.

0/5 (0 Reviews)