Настъпи ли годината на Linux при десктопите?

0
27
Настъпи ли годината на Linux при десктопите?


Linus Torvalds си задава въпроса дали най-сетне дойде годината на Linux за десктоп компютрите? Изглежда, че да.

Chromebook, който е Linux базиран, вече има по-високи продажби от Mac машините, което в комбинация с Android приложенията наистина може да се окаже годината на Linux. Подобна тенденция се случва за пръв път и изглежда, че оттук нататък това ще е така – Chromebook продажбите вървят нагоре, докато тези на компютрите с Mac вървят надолу.

След така очерталата се ситуация Chromebook се оказва втората десктоп операционна система след Windows и от Microsoft определено имат от какво да се тревожат. За разлика от Windows, при Chromebook няма никакъв learning curve или казано по нашенски – нужда от обучение. Можеш ли да използваш браузър, можеш да използваш и Chromebook. Chromebook устройствата винаги са имали предимство пред Windows, със своите десктоп приложения, трансформирани в облачни, ниски цени и по-добра сигурност.

Истинското предизвикателство идва сега, когато след дълги години работа от Google предоставят по-голямата част от приложенията си и за Chrome OS. В съвсем скоро време операционната система на Google ще има поне толкова приложение, колкото и Windows, ако не и повече.

Една от причините Windows потребителбите да не искат да се откажат от него е, че са свикнали със своите програми и приложения. Трябва обаче да се отчете фактът, че и Windows вече доста се отдалечиха от standalone приложенията, което отново ще допринесе за промяна на начина на работа и спъсъка от приложения и програми, които използват всички Windows потребители.

Възможно е например Office 365 да бъде стартиран на Android и докато на таблет или телефон малко хора ще започнат да пишат документи, то при Chromebook това е напълно нормално. Друго оправдание е, че хората не могат да играят игри без Windows. Това е и така, и не е така – игри за Linux в Steam има около 2000 и растат постоянно, а за Android има неизброим брой игри, който факт прави монопола на Windows и в тази област твърде крехък.

Прочетете още:  File Explorer в Windows 10 получи тъмна тема. Ето как да я активирате

Множество потребители, които използват Android ще преминат на компютрите си на Chrome OS без абсолютно никакви проблеми, като ще могат да играят същите игри и да използват същите приложения, без никаква нужда от Windows.

Като за начало само най-високите модели на Chromebook, които са с тъчскрийн ще поддържат приложения от Android, но продуктовия мениджър Kan Liu обещава, че в края на краищата, рано или късно, тези приложения ще вървят и на устройства без тъчскрийн.

Единствените Android приложения, които няма да се поддържат ще са тези с някои специфични хардуерни изисквания, като GPS например и ако устройството няма такъв модул, съответно и приложениято няма как да функционира. Засега Chromebook не идва с GPS.

Разбира се, Chromebook няма да измести от пазара Windows моментално. Засега той има за задача да задържи Mac OS X на трето място и да се превърне в истински съберник за Windows.

0/5 (0 Reviews)