Настъпи ли годината на Linux при десктопите?

0
28
Настъпи ли годината на Linux при десктопите?


Linus Torvalds си задава въпроса дали най-сетне дойде годината на Linux за десктоп компютрите? Изглежда, че да.

Chromebook, който е Linux базиран, вече има по-високи продажби от Mac машините, което в комбинация с Android приложенията наистина може да се окаже годината на Linux. Подобна тенденция се случва за пръв път и изглежда, че оттук нататък това ще е така – Chromebook продажбите вървят нагоре, докато тези на компютрите с Mac вървят надолу.

След така очерталата се ситуация Chromebook се оказва втората десктоп операционна система след Windows и от Microsoft определено имат от какво да се тревожат. За разлика от Windows, при Chromebook няма никакъв learning curve или казано по нашенски – нужда от обучение. Можеш ли да използваш браузър, можеш да използваш и Chromebook. Chromebook устройствата винаги са имали предимство пред Windows, със своите десктоп приложения, трансформирани в облачни, ниски цени и по-добра сигурност.

Истинското предизвикателство идва сега, когато след дълги години работа от Google предоставят по-голямата част от приложенията си и за Chrome OS. В съвсем скоро време операционната система на Google ще има поне толкова приложение, колкото и Windows, ако не и повече.

Една от причините Windows потребителбите да не искат да се откажат от него е, че са свикнали със своите програми и приложения. Трябва обаче да се отчете фактът, че и Windows вече доста се отдалечиха от standalone приложенията, което отново ще допринесе за промяна на начина на работа и спъсъка от приложения и програми, които използват всички Windows потребители.

Възможно е например Office 365 да бъде стартиран на Android и докато на таблет или телефон малко хора ще започнат да пишат документи, то при Chromebook това е напълно нормално. Друго оправдание е, че хората не могат да играят игри без Windows. Това е и така, и не е така – игри за Linux в Steam има около 2000 и растат постоянно, а за Android има неизброим брой игри, който факт прави монопола на Windows и в тази област твърде крехък.

Прочетете още:  Windows 10 Version 1809 идва с опция за изтриване на рядко използвани файлове

Множество потребители, които използват Android ще преминат на компютрите си на Chrome OS без абсолютно никакви проблеми, като ще могат да играят същите игри и да използват същите приложения, без никаква нужда от Windows.

Като за начало само най-високите модели на Chromebook, които са с тъчскрийн ще поддържат приложения от Android, но продуктовия мениджър Kan Liu обещава, че в края на краищата, рано или късно, тези приложения ще вървят и на устройства без тъчскрийн.

Единствените Android приложения, които няма да се поддържат ще са тези с някои специфични хардуерни изисквания, като GPS например и ако устройството няма такъв модул, съответно и приложениято няма как да функционира. Засега Chromebook не идва с GPS.

Разбира се, Chromebook няма да измести от пазара Windows моментално. Засега той има за задача да задържи Mac OS X на трето място и да се превърне в истински съберник за Windows.

0/5 (0 Reviews)