Най-бързите 500 суперкомпютъра използват Linux през 2018-а

0
143
Най-бързите 500 суперкомпютъра използват Linux през 2018-а

Съвсем наскоро предоставихме на вашето внимание най-бързият суперкомпютър Summit на Oak Ridge National Laboratory на САЩ, който успя да бие най-бързия към момента суперкомпютър на Китай Sunway. Звярът Summit използва Linux, както и всички 500 най-бързи суперкомпютри в света и е резултат от партньорството между Министерството на енергетиката на САЩ, IBM и NVIDIA.

Това едва ли е новина за някого, след като Linux се използваше при всички 500 най-бързи суперкомпютри още през 2017-а година, но сега сме доволни да съобщим, че тенденцията се запазва и към момента няма нито един компютър, който да използва друга операционна система, било то Windows или macOS, което е достатъчен атестат за качествата на Linux.

Най-бързите 500 суперкомпютъра използват Linux през 2018-а 3
Суперкомпютърът Summit, който се възкачи на трона.

Тенденцията се запазва, но с идването на новия звяр списъкът с най-бързите компютри, които използват Linux се размества. Със своя Linpack резултат от 122.3 петафлопа Summit излиза на първо място, вземайки трона от китайския Sunway, чийто резултат е 93 петафлопа. Въпреки че вече не са на първо място, като успокоение за Китай остава фактът, че те продължават да имат най-голям брой суперкомпютри в топ 500.

Първите десет от най-бързите суперкомпютри за 2018-а година са:

1. IBM Summit
2. Sunway TaihulLight
3. IBM Sierra
4. Tianhe-2A
5. AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI)
6. Piz Daint
7. Titan
8. Sequoia
9 .Trinity
10. Cori

Изчислителната мощ при компютрите най-често се свързва с техните процесори, но през годините това се измести и към графичните процесори. В тазгодишния списък на 500 най-бързи суперкомпютъра 56% от изчислителната мощ е в резултат на видео картите Tesla на Nvidia. Пиковата мощност на Summit е налична благодарение на невероятните 27 686 Nvidia видео карти, които съдържа в себе си.

Прочетете още:  Бъг позволява да закупите супер скъпи устройства само за 1 долар (видео)

Засега няма тенденции списъкът да се размести скоро и почти със сигурност можем да твърдим, че следващата година всичките 500 суперкомпютъра ще продължат да използват Linux. Тази операционна система отговаря на изискванията за най-различни сектори и сфери като телефони, IoT устройства, рутери, облачни инфраструктури, роботи, изкуствен интелект, автомобилостроене, Космос и всичко друго, за което се сетите, включително и сложната работа, която се извършва от суперкомпютрите. Когато трябва да се върши сериозна работа, изборът е един и това е Linux.

Целия списък с свсички 500 най-бързи суперкомпютъра можете да разгледате тук.

0/5 (0 Reviews)