Най-добрите Linux дистрибуции за игри за 2018

0
1589
Steam Linux

Геймингът под Linux се подобрява постоянно с всяка изминала година и докато добреди няколко години игрите под Linux бяха по-скоро екзотика, сега, благодарение на компании като Steam, GOG, Feral Interactive, Croteam, Aspyr и безброй независими разработчици, се предлагат все повече игри. Налични са хиляди заглавия, сред които често присъстват и AAA заглавия като XCOM 2, Tomb Rider, Total War: WARHAMMER, Grid Autosport, Sudden Stirke 4, EVERSPACE, Euro Truck Simulator 2, Pillars of Eternity I и II, Deus EX Mankind Divided, Middle-earth: Shadow of Mordor и още много други.

Въпросът, който изниква пред потребителите обаче е каква Linux дистрибуция да изберат, за да могат най-пълноцено и безпроблемно да използват своята Linux гейминг машина. Тук ще разгледаме най-добрите предложения за 2018-а година, сред които има и специално разработени за тази цел Linux дистрибуции, които се опитват да предложат най-доброто от света на гейминга.

1. Steam OS

Най-добрите Linux дистрибуции за игри за 2018 23

SteamOS е официалната Linux дистрибуция на Valve, компанията, която стои зад платформата Steam, които работят много усилено в сферата на линукс игрите и само те са предоставили на общността над 1000 игри. SteamOS е базирана на Linux дистрибуцията Debian 8 и идва с различни подобрения, които да повишат представянето на Linux игрите.

SteamOS е предпочитана от много геймъри и постоянно набира все повече популярност. Въпреки че е създадена главно за игрите, които се предлагат в Steam, потребителите могат да я използват и за други най-различни игри, както и за обикновена десктоп операционна системна. Фактът, че се дава възможност за създаване на Steam Box, повишава популярността на SteamOS допълнително.

Плюсовете, които предоставя SteamOS за игране на Linux игри са:
– специални преработки за повишено представяне
– специален гейм режим
– интуитивен интерфейс
– голяма база от официално поддържани игри
– поддръжка на най-различни контролери/джойстици

2. Ubuntu

Най-добрите Linux дистрибуции за игри за 2018 24

Ubuntu е една от най-известните и широко използвани Linux дистрибуции, разработвана от голямата компания Canonical. Много потребители използват комбинацията от Ubuntu + Steam на своите системи, за да играят Linux игри. Има много онлайн сайтове, които предлагат игри без DRM и повечето интернет ресурси предлагат уроци и ноухау именно за Ubuntu.

Голямата общност около Ubuntu прави тази Linux дистрибуция много подходяща особено за начинаещи потребители, които при евентуални проблеми винаги могат да намерят помощ и огромно количество материали онлайн. Тук не трябва да се пропуска и поддръжката от голяма и сериозна компания, което дава допълнителна тежест към този избор.

Плюсовете, които предоставя Ubuntu за игране на Linux игри са:
– това е сходна със SteamOS .deb-базирана дистрибуция и потребителите могат да получат почти същото преживяване както при разработваната от Valve операционна система, при това с малко усилия.
– в над 90% от случаите Linux игрите получават официална поддръжка от разработчиците.
– добра поддръжка от голяма компания
– огромна интернет общност и голямо количество онлайн документация, които могат да са особено полезни при евентуални проблеми

3. Linux Mint

Най-добрите Linux дистрибуции за игри за 2018 25

Linux Mint е може би най-използваната Linux дистрибуция в световен мащаб. Използвайки стабилната основа Ubuntu, разработчиците на Linux Mint предоставят на потребителите удобен и познат интерфейс в различни разновидности, стабилност и бързина. Предвид факта, че Linux Mint е базиран на Ubuntu, то потребителите могат да получат същото преживяване както при SteamOS и Ubuntu.

Голямата общност на Ubuntu също помага и на Linux Mint, защото в 99% от случаите ръководствата се отнасят и за Linux Mint, което го прави удачен избор за всеки един потребител и геймър. Специално за геймърите е важен фактът, че щом една игра има официална поддръжка за Ubuntu, то това автоматично означава, че играта ще работи безпроблемно и на Linux Mint. Не на последно място трябва да отбележим и усилието на разработчиците да предоставят на потребителите лесен и ефективен начин за инсталиране на видео драйвърите, които са компонент от съществено значение при играенето на игри.

Плюсовете, които предоставя Linux Mint за игране на Linux игри са:
– удобен и приятен интерфейс
– почти пълна съвместимост с Ubuntu
– голям онлайн ресурс и голяма общност, които биха били в помощ при евентуални проблеми
– .deb-базирана Linux дистрибуция, което означава добра поддръжка при Linux игрите
– изключителна лесна инсталация на системните драйвъри

4. Game Drift Linux

Най-добрите Linux дистрибуции за игри за 2018 26

Game Drift Linux е отново .deb-базирана Linux дистрибуция, използваща за основа Ubuntu, която е специално оптимизирана да дава възможно най-добро представяне на игрите под Linux. Предоставя по подразбиране хиляди популярни Windows игри посредством CrossOver, а в собствения Game Store се предлагат игри с отворен код и комерсиални Linux игри с високо качество.

Game Drift Linux се стреми да е възможно най-лек, използвайки графичната среда MATE. Още едно преимущество на тази графична среда е, че е много близо до това, което очакват Windows потребителите и те няма да се сблъскват с нещо непознато, а ще намират всичко, което потърсят на обичайното място.

Плюсовете, които предоставя Game Drift Linux за игране на Linux игри са:
– собствен гейм магазин
– предварително настроена поддръжка за Windows приложения и игри посредством CrossOver
– лек и бърз
– може да се инсталира както хард диск, така и на USB устройство (флашка)
– осигурена е много добра поддръжка на Linux игрите

5. Sparky Linux Gameover Edition

Най-добрите Linux дистрибуции за игри за 2018 27

SparkyLinux е още една .deb-базирана дистрибуция, която използва за основа Debian и идва в три разновидности – Rescue, GameOver и Multimedia. Тъй като материалът е за Linux игрите, нашият фокус е насочен към изданието Gameover Edition.

Sparky Linux Gameover Edition също е дистрибуция, която също е създадена с идеята да предоставя бързина и да е лека. Използва графичната среда LXDE и предоставя огромен брой от Linux игри с отворен код, предварително инсталирани Steam клиент, Wine и PlayOnLinux за играене на Windows игри под Linux.

Предварително е инсталиран и инструментът APTus Gamer, който дава голям списък от различни инструменти и емулатори за множество конзоли, предоставяйки лесен начин за инсталирането им.

Плюсовете, които предоставя Sparky Linux Gameover Edition за игране на Linux игри са:
– бързина и лекота
– предварително инсталирани инструменти за игра на Windows игри под Linux.
– предварително инсталиран инструмент за игра на различни конзолни заглавия
– поддръжка за Steam игри
– стабилна Linux дистрибуция, която е подходяща не само за геймърите, но и за всеки един потребител, който иска предварително инсталирани инструменти, готови за работа.

6. Lakka Linux

Най-добрите Linux дистрибуции за игри за 2018 28

Lakka Linux е чудесна дистрибуция, която буквално превръща компютъра ви в игрова конзола. Ако сте любител на аркадните и ретро игрите, то тази Linux дистрибуция е точно за вас. Базиран на OpenELEC Lakka Linux предоставя предварително инсталирани и настроени конзолни емулатори и поддръжка за най-различни платформи.

Прочетете още:  Wi-Fi не вреди на здравето, показва ново проучване

Любителите на ретро и аркадните заглавия ще бъдат буквално заринати с хиляди качествени заглавия, които са предварително инсталирани и компилирани по начин, който дава най-добра оптимизация. По този начин Lakka Linux дава много по-добро бързодействие на игрите от обикновените емулатори. Предоставя се автоматична настройка за джойстици, мултиплейър, сейвове, мрежови игри, поддръжка за безжични и Rewind джойстици. Използва графичната среда RetroArch.

Плюсовете, които предоставя Lakka Linux за игране на Linux игри са:
– оптимизирани по възможно най-добрия начин емулатори
– автоматично разпознаване на джойстици/контролери
– изключително лек
– предоставя различни полезни функции за гейминг
– превръща компютъра ви в игрова конзола

7. Fedora Games Spin

Най-добрите Linux дистрибуции за игри за 2018 29

Fedora Games Spin е Linux дистрибуция, разработвана от Fedora Project и спонсорирана от RedHat. Fedora Games Spin показва по прекрасен начин колко добре могат да работят игрите при Linux. Идва с предварително инсталирани хиляди игри от най-различни жанрове като шуутъри, походови стратегии, стратегии в реално време.

За да се осигури лекота се използва графичната среда XFCE, а от екипа се опитват да предложат предварително инсталирани игри от най-различни жанрове. Те също така се стремят да предложат игрите без да се налага допълнително да се свалят данни от интернет но за някои големи игри това все пак се налага.

Плюсовете, които предоставя Fedora Games Spin за игране на Linux игри са:
– идва с предварително инсталирани хиляди игри
– стабилна, бърза и лека
– дава се възможност игрите да се играят в Live режим, без нужда дистрибуцията да е инсталирана

8. Ubuntu GamePack

Най-добрите Linux дистрибуции за игри за 2018 30

Освен официалните разновидности на Ubuntu като Xubuntu, Ubuntu MATE, Budgie, Kubuntu, Ubuntu Studio и пр., тази Linux дистрибуция има и много неофициални издания, едно от които е и Ubuntu GamePack. Разработчиците на Ubuntu GamePack гарантират, че потребителят ще получи достъп до над 6000 Linux и Windows игри.

Ubuntu GamePack идва с предварително инсталирани платформите Lutris и Steam, за да може потребителите да получат достъп до любимите си игри възможно най-лесно. Предварително инсталирани също са и PlayOnLinux и Wine, като в резултат на това се получава достъп и до хиляди Windows заглавия. Предварително инсталираните Adobe Flash и Oracle Java осигуряват безпроблемна игра и на онлайн игри. Използва графичната среда Unity.

Плюсовете, които предоставя Ubuntu GamePack за игране на Linux игри са:
– предварително инсталирани Wine и PlayOnLinux за Windows игри
– предварително инсталирани Adobe Flash и Oracle Java, даващи безпроблемен гейминг при онлайн игри
– предварително инсталирани платформите Steam и Lutris
– позната на Ubuntu потребителите графична среда

9. Manjaro mGAMe

Най-добрите Linux дистрибуции за игри за 2018 31

Първоначално излязла под името Manjaro Gaming, тази Linux дистрибуция сега носи името Manjaro mGAMe, но въпреки името си не е официално издание на екипа, който разработва Manjaro. Manjaro mGAMe е създадена за играене на игри под Linux, като се използва базата на дистрибуцията Manjaro.

Manjaro mGAMe предоставя лесна инсталация на видео драйвърите, предоставя различни игрови оптимизации и идва с предварително инсталиран софтуер с отворен код, свързан с гейминга като софтуер за чат, за запис на видео, за стрийминг, за снемане на скрийншоти и пр. Допълнително Manjaro mGAMe идва с предварително инсталирани емулатори като тук отново са включени Wine и PlayOnLinux за Windows игри, както и конзолни емулатори. Лекотата е осигурена от използването на графичната среда Xfce.

Плюсовете, които предоставя Ubuntu GamePack за игране на Linux игри са:
– предварително инсталирани различни инструменти, които са необходими за гейминг
– предварително инсталирани различни конзолни емулатори, както и Wine и PlayOnLinux
– лекота, осигурена от Xfce
– позната работна среда за потребителите на Arch и Manjaro Linux

10. LinuxConsole

Най-добрите Linux дистрибуции за игри за 2018 32

LinuxConsole е Linux дистрибуция, която предоставя голямо количество предварително инсталиран софтуер. Освен всичко свързано с гейминга, предварително инсталирани идват офис пакет, Skype, мултимедия и пр. За Linux геймърите предварително са инсталирани множество заглавия, някои от които известните Supertuxkart, SuperTux, SuperTux, Gcompris-qt и Extremetuxracer.

LinuxConsole идва в два варианта – x86 и x64 и предоставя възможност за използване в Live режим, което означава, че потребителите могат да поиграят любимите си игри без нуждата от инсталация на дистрибуцията. Това може да стане просто с буутване от медията и след като зареди графичната среда, игрите са готови и очакват да бъдат играни.

Плюсовете, които предоставя Ubuntu GamePack за игране на Linux игри са:
– много лесна инсталация
– добра хардуерна съвместимост и разпознаване на хардуер
– предварително инсталирани игри
– предварително инсталиран полезен софтуер

11. SuperGamer

Най-добрите Linux дистрибуции за игри за 2018 33

SuperGamer е още една Ubuntu-базирана Linux дистрибуция, която предоставя лесен и приятен начин за играене на игри под Linux. Интересното при тази дистрибуция е, че е създадена с цел да се използва в Live режим, а създателите ѝ твърдят, че е първата в света Dual Layer Live DVD Linux дистрибуция.

Този голям размер се обуславя от факта, че в SuperGamer са предоставени множество предварително инсталирани игри, като резултатът е образ с големина от 7.9GB. Въпреки че е създадена с идеята да се използва в Live режим, Linux дистрибуцията SuperGamer може да бъде инсталирана. Предоставя достъп до софтуерните хранилища на Ubuntu.

Плюсовете, които предоставя SuperGamer за игране на Linux игри са:
– предоставя възможност да се играят Linux игри в live режим
– голям брой предварително инсталирани игри
– предоставя достъп до софтуерните хранилища на Ubuntu.

5/5 (1 Review)